Talajtani tábor

2021.08.09. 18:00

Kutatták, mi van a talpunk alatt

Lelkes fiatalok ismerkedtek a talajtannal a Miskolci Egyetem táborában.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

Extrém talajtani tábort szervezett nemrég a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Földrajz-Geoinformatika Intézete. Ez már a harmadik alkalom volt, amikor húsz fiatal ismerkedhetett a talajtan tudományával néhány napig. Mészárosné Póss Anett tudományos segédmunkatárs lapunknak elmondta, már az első ízben megszervezett táborban is azt tapasztalták, hogy a fiatalok lelkesen vetették bele magukat a talajtani ismeretekbe, a gyakorlati munkába. A táborba főleg középiskolások érkeztek, de volt közöttük olyan is, aki már az egyetemi tanulmányait végzi.

– Nem titkolt szándékunk a pályaorientáció segítése, a földtudományok, a talajtan és a geoinformatika népszerűsítése, hiszen az átalakuló technológiai és gazdasági világban az értékteremtő tudás kiemelt jelentőségű. A mezőgazdasági termelés eszközeinek fejlődése eddig nem alkalmazott szakterületeket vont be a termelésbe. A precíziós gazdálkodás erős térinformatikára, talajtanra és a táblán belül változó természeti adottságok pontos ismeretére épül. A nálunk végző geoinformatikusok, geográfusok, precíziós talajtérképezési szakmérnökök ezt a tudást tudják beilleszteni a precíziós gazdálkodás rendszerébe. Szeretnénk, ha minél több érdeklődő és tehetséges fiatal választaná ezt az izgalmas és perspektivikus hivatást.

A tábort a Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron szervezték. Az első nap kemény, egyetemi szintű elméleti oktatáson vettek részt a fiatalok, akik hősiesen állták a próbát. A következő nap kezdődött a talajszelvényásás, ami a tábor központi eleme. A diákok megtanulták ennek a protokollját és a szelvényleírást, hogy mit és miért látunk a talpunk alatt.

– A harmadik nap kitekintettünk az agrárium többi ágára. Elutaztunk Püspökladányba az erdészeti kutatóintézetbe, ahol a táborozók gyep- és erdőgazdálkodást láthattak. Ott is vizsgáltunk talajszelvényeket, és különösen nagy élményt jelentett, amikor erdészeti traktor pótkocsiján zötykölődtünk a terepen – mesélte Mészárosné Póss Anett, hozzátéve, a tábor megálmodója és szakmai főszervezője Dobos Endre egyetemi docens és intézeti tanszékvezető volt.

(A borítóképen: A gyakorlati munka mellé elméleti képzés is társult)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában