legsikeresebb sportnemzet

2021.08.27. 12:00

Háromszáznyolc magyar „aranyos” sportolónk van

A lakosság lélekszámára vetítve Magyarország a világ legsikeresebb sportnemzete.

Kolodzey Tamás

Forrás: MOB

. A XXXII. nyári olimpiai játékok befejeződése óta sokféle értékelés látott napvilágot. Mérleget vont már a honi ötkarikás testület, a sportkormányzat, több szakszövetség és sportegyesület, továbbá némelyik versenyző is megtette ezt.

A Japánban rendezett ötkarikás viadal után az aranyérmeink száma 183-ra növekedett, medáljaink pedig 502-ről 522-re bővültek. Akár kvízkérdés is lehetne, hogy hány bajnokot számlál a 125 esztendős hazai olimpiai mozgalom: a távol-keleti 6-tal 308 személyes a „testület”.

– Tovább játszhatunk a számokkal – mondta Fábián László, a MOB főtitkára. – A felkelő nap országában a nemek tekintetében az aranyérmekből 5 a férfiakhoz, 1 a nőkhöz köthető. Az ezüstök aránya: 6–1, a bronzoké pedig 4–3, mindez az erősebb nem szemszögéből. Tokióba 175 sportolónkat neveztük, közülük 46-an tértek haza éremmel és 70- en lettek pontszerzők, ez az arány egészen imponáló. Attól az adattól pedig egyenesen eláll a lélegzetünk, ha az egymillióra jutó aranyérmek számát nézzük: ennek alapján, vagyis a lakosság lélekszámára vetítve Magyarország lett a világ legsikeresebb sportnemzete. Ezek a számok és adatok erőt adnak a sikerműhelyeknek a soron következő, 2024-es párizsi játékokra való felkészüléshez.

(A borítóképen: Hárspataki Gábor karatéka (balról a negyedik) bronzérmet szerzett Tokióban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában