Interjú: Konyári Györggyel

2021.08.14. 20:00

Három korcsoportnak indítanak tehetséggondozó MCC-programokat

Idén már három, különböző korcsoportnak szóló tehetséggondozó programot indít el Miskolcon a Mathias Corvinus Collegium.

Petri Nóra

20210605 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Nyílt napot tartott a Mathias Corvinus Collegium. képen: Konyári György képviselet-vezető - Mathias Corvinus Collegium

Fotó: Bujdos Tibor

Képzésekre az általános és középiskolásoknak augusztus végéig lehet jelentkezniük, míg az egyetemistáknak szóló programra már beérkeztek a jelentkezések. Nem csak a fiatal tehetségek felkutatását és képzését tartja fontosnak az alapítvány. A miskolci Avas szálló felújítási projektje például amellett, hogy helyszínéül szolgálhat majd a város és az MCC programjainak, egyfajta kulturális és örökségvédelmi missziót is felvállal azzal, hogy a belváros egyik ikonikus, egyben régóta elhanyagolt épületét megmenti. Konyári Györggyel, a Mathias Corvinus Collegium miskolci képviseletének vezetőjével beszélgettünk tehetséggondozásról és vezetői megbízatásáról.

Miskolc korábbi tanulmányainak és mostani munkáinak is a színhelye.

Tősgyökeres miskolci vagyok, és lokálpatrióta. Itt végeztem az iskoláimat is, a Herman Ottó Gimnáziumban érettségiztem, majd a Miskolci Egyetem politológia szakán szereztem diplomát. Az életutam legtöbb vonatkozása az egyetemhez kötődik. Általános alelnöke voltam a Hallgatói Önkormányzatnak, majd tanulmányaim végeztével megbízott oktatóként dolgozom a Bölcsészettudományi Kar politológia szakán. Emellett 2013 óta az egyetem hivatalos lapjának, a MEgazinnak is a főszerkesztője vagyok. Ezt egyfajta menedzseri munkakörnek is tekintem, hiszen a hirdetéskezeléstől a terjesztésen át a stáb összefogásáig sokféle feladatot jelent, természetesen újságírói vonatkozásai mellett.

A Mathias Corvinus Collegium miskolci képviseletének vezetésével nemrég bízták meg. Mit tart a legfontosabbnak ebben a munkában?

Az én életem korábban is mindig a fiatalok, a tehetségek megtalálása, a tehetséggondozás körül forgott. Az a lehetőség, hogy csatlakozhatom a Mathias Corvinus Collegiumhoz, 2021 januárjában talált meg, és az első gondolatom az volt, amikor utánanéztem, hogy mivel is foglalkozik az alapítvány, hogy „na végre!”. Ez ugyanis egy olyan sokoldalú program, amelynek nincsenek jelenleg valódi versenytársai ebben a szektorban. Civilek között is dolgoztam a múltban, és tényleg fantasztikus az a lelkesedés, az az odaadás, ahogyan különböző tehetségeket gondoznak, de ilyen komplex fejlesztőprogram általában nem áll rendelkezésükre. Amikor hallottam az MCC-ről, akkor azt láttam, hogy itt megvan az a tudásbázis, hogy a tehetséges miskolci gyerekekből teljes egészében kihozzuk azt, amiben a legjobbak. Szerintem ez segíteni tudja azt is, hogy később helyben maradjanak, itt kamatoztassák tudásukat.

„Érkezz jóként, távozz kiválóként!” – ez van most felírva a táblára, ahol beszélgetünk, és ahol korábban általános iskolások tanultak játékosan. Szorgalmasak az MCC-s diákok?

Amikor először volt szerencsém találkozni a Fiatal Tehetség Programmal (FIT), akkor az volt az első kérdésem hozzájuk, hogy mi veszi rá őket arra, hogy eljöjjenek tanulni – még egy hétköznapon vagy egy hétvégén is –, amikor éppen pihenhetnétek, szórakozhatnának, vagy ülhetnétek a számítógép előtt. Néztek rám, és láttam rajtuk, hogy nem igazán értették a kérdést, csak annyit válaszoltak, hogy „mi nem tanulni járunk ide!”. Játszva, szórakozva sajátítják el az ismereteket, illetve igazi 21. századi tudást kapnak.

A Fiatal Tehetség Programban (FIT) a legkisebbeket szólítják meg. Milyen témákkal foglalkoznak?

Az általános iskola 5. osztályába lépőket várjuk, ők felmenő rendszerben kapcsolódhatnak kurzusainkhoz. A diákok többek között belekóstolhatnak a robotikába, megtanulnak a pénzzel bánni, kipróbálhatják magukat riporterként, és megismerkedhetnek többek között a kulturált vita alapjaival. A program a legmodernebb oktatási anyagokra és módszerekre épül, és kéthetenkénti, játékos hétvégi foglalkozásokból áll. Az a sokféle tudás, amibe belekóstolhatnak a fiatalok, nagyban segíti a későbbi orientációt és pályaválasztást.

Mások a módszereik, a kurzusaik vagy az oktatóik is, mint megszoktuk?

Mondok néhány példát. Egy fiatal doktornő tartja az egészségtudatosság-kurzusunkat, és egy fiatal kémikus a kémiát. Próbálunk olyan szakemberekkel együtt dolgozni, akik a saját szakterületükön kiválóak. Emellett minden óráról értékelést írunk, elsősorban az oktatókról, őket véleményezzük. Akinél a leghalványabb gyanú merül fel, hogy nem felel meg a mi mércénknek, attól bár fájó szívvel, de elválunk. Mi először ugyanis a szaktudást nézzük, és csak utána azt, hogy van-e valamilyen pedagógiai végzettsége, inkább azt nézzük, hogy van-e pedagógiai vénája.

Idén a középiskolásoknak szóló program is elindult. Ők mit kapnak?

A középiskolai tananyagot kiegészítve, e-learning-rendszerben segítjük későbbi pályaválasztásukat. Felkészítjük a diákokat a sikeres továbbtanulásra, és kezdő támogatást nyújtunk hosszabb távú karrierútjuk tervezéséhez. A képzési tematika összeállításakor azokra a témakörökre és készségekre helyezzük a hangsúlyt, amik a középiskolai oktatás kereteibe kevésbé férnek bele. Mostantól egyetemistáknak szóló program is van Miskolcon. Korábban azt mondta: „olyan vendégprofesszorok, nemzetközi előadók, tudósok vesznek részt a képzésben, akik a magyar felsőoktatás és a szakma krémjei.” Valóban, lesznek vendég előadók is a világ legnagyobb nevű oktatási és kutatási intézményeiből. Olyan professzorok, illetve a közélet és az üzleti világ képviselői tartanak majd előadásokat, akik a saját szakterületükön kiemelkedőt alkotnak. Ők Budapesten és vidéki nagyvárosban egyaránt indítanak majd kurzusokat, illetve a város számára nyitott előadásokat is szervezünk a részvételükkel Miskolcon, ahogy erre már júliusban is volt példa. Ide mindenkor várjuk a helyi érdeklődő közönséget. Az MCC célja, hogy helyben is tudásközpontként működjön.

A diákok – például az egyetemisták –, ha felvételt nyernek, kell-e külön költeniük valamire?

A tanulásra, tehetségük kibontakoztatására kell csak koncentrálniuk. Ingyenesek számukra az általunk kínált lehetőségek, így a nyelvtanulás is. Angol és német nyelvből szervezünk órákat, de volt már arra is példa, hogy két diák arabul szeretett volna tanulni, így az alapítvány ezt is lehetővé tette. Az MCC-házakban ingyenes, magas színvonalú szálláslehetőséget biztosítunk diákjainknak, és jó tanulmányaik esetén ösztöndíjban is részesülhetnek, emellett hazai és külföldi ösztöndíj-lehetőségek is megnyílnak előttük, később pedig, a végzéshez közeledve gyakornoki és karrierprogramokban is részt vehetnek. Ezen túl olyan 21. századi versenyképes tudást szeretnénk átadni, ami gyorsítópályára állítja őket.

Olyan készségekkel fognak rendelkezni, amik versenyképessé teszik őket. Ezt is nyilatkozta korábban. Mit tanulnak meg?

Van egy vitaakadémiánk például. Mi újra szeretnénk teremteni a legjobb értelemben véve a vitázás kultúráját a magyar közéletben. Újra meghonosítani az értelmes párbeszédeket. Hogy úgy ülhessenek le egymással valamiben egyet nem értő emberek – a játékszabályokat betartva –, hogy kulturált módon tudják a saját érveiket elmondani, ütköztetni, meggyőzni és meghallgatni egymást. Nagy hangsúlyt fektetünk emellett a retorikai és prezentációs készségekre. Nagyon magas színvonalon működik az MCC-ben a Vezetőképző Akadémia is. Aki ismeri a multik világát, az tudja, hogy speciális készségekre ott is szükség van. Előbb vagy utóbb az oda bekerülő diplomásnak kisebb vagy nagyobb csoportot irányítania kell majd, de ez így van a tudományos területeken, a közigazgatásban, illetve a művészetek világában is. Olyan készségeket szeretnénk átadni, amelyeket nagyon jól tudnak majd kamatoztatni a diákok a saját szakterületükön.

Ki a jó MCC-s diák? Kiket keresnek?

Nagyon erősen visszautasítjuk a kontraszelekciót, magyarán nem az számít, hogy egy tehetséges diák honnan érkezik hozzánk. Ha miskolci példákat akarok hozni, akkor éppúgy jöhet a tapolcai villából, mint a Tetemvárról. Két dolgot nézünk: legyen tehetséges és motivált. Nem titkolt célunk, hogy Miskolc, a megye számára lokálpatrióta fiatal hölgyeket és urakat neveljünk, akik a megszerzett tudást vissza is szeretnék adni közösségüknek, nemzetüknek. Dolgozunk egy nevelési koncepción, ami az értékek köré csoportosul, keresztény értékek, hazaszeretet, lokálpatriotizmus, ezek a legfontosabb hívószavaink.

Az Avas szálló lesz a Mathias Corvinus Collegium központja Miskolcon. Mennyi idő múlva vehetik birtokba a diákok és a miskolciak ezt az ikonikus épületet?

Az Avas szállót a szállásszolgáltatási funkciók újbóli megteremtésén túl alapvetően a tehetséggondozás, a tudomány és a kultúra szolgálatába szeretnénk állítani

Konyári György

Az Avas szállót a szállásszolgáltatási funkciók újbóli megteremtésén túl alapvetően a tehetséggondozás, a tudomány és a kultúra szolgálatába szeretnénk állítani. 2021 januárjában vette meg az MCC Miskolc városától az épületet. Jelenleg a tervezés, illetve a tervezés előkészítése zajlik, hamarosan pedig kiírjuk a felújítás kapcsán a közbeszerzést. Reményeink szerint hamarosan megindulhat a felújítás, és néhány év múlva a régi fényében tündökölhet az épület.

(A borítóképen: Konyári György)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában