1Úton

2021.08.30. 21:00

Gyalog és két keréken

Sok zarándoklat szerveződik Mária-kegyhelyekről és más vallási központokból a jelentős eseményre.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Több ezer zarándok indult útnak határainkon innen és túlról az 1Úton nemzetközi zarándokhétvégén augusztus 14–15-én. Az alkalmat a családok felelős férfi tagjaiért ajánlották fel – írja közleményében a szervező Mária Út Egyesület.

Megmozdul az ország

Szeptemberben hazánk ad otthont a katolikus hit egyik legnagyobb rendezvényének, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK). Több gyalogos és kerékpáros zarándoklatot is terveznek az országban a találkozóra. A jelentkezésről a Mária Út honlapján található részletes információ – tudtuk meg. Két szervező szívesen osztott meg néhány részletet a közelgő zarándoklatokról.

– Négy nap alatt 110 kilométeres utat teszünk meg gyalog Mátraverebély-Szentkútról Budapestre a NEK-re. Szeptember 6-án indulunk, és Bujákon és Erdőkürtön keresztül haladunk – mondta Dávid Zsuzsanna zarándokvezető. – A húszfős csapatban lesznek olyanok, akik már többször jöttek velünk, de csatlakoznak hozzánk újak is. 28 kilométeres erdei szakaszokat is tervezünk, ezért a lelki mellett a fizikális felkészülés is fontos. Zarándoktársainkat arra kértem, hogy a környezetükből gyűjtsenek imaszándékokat, amelyeket magunkkal vihetünk a kongresszus zárómiséjére. Az úton található települések polgármestereivel szintén e célból vesszük föl a kapcsolatot. A kezdeményezés ökumenikus szellemiségű, mert én reformátusként járom végig már sokadjára ezt az utat. A zarándoklat nyelve felekezetektől független, hiszen a lélekhez szól, és ahhoz segít hozzá, hogy jobban megismerjük magunkat és Istent. Engem az Eucharisztia az úrvacsorára emlékeztet, és nagyon jó érzés a NEK ügyét szolgálni.

Jézussal tekernek

Négyezer erdélyi fiatal imakérését viszik a Szentatya zárómiséjére.

– Isten segítségével indulunk tizennyolcan kerékpárral az erdélyi érseki székhelyről, Gyulafehérvárról szeptember 7-én. Aztán Dévára, majd Máriaradnára megyünk tovább. Utána átkelünk a határon, és Ópusztaszerre folytatjuk az utunkat. Majd Dabas felé indulunk, és onnan Budapestre – fejtette ki Bonaventura ferences atya, dévai plébános, zarándokvezető. – Ez 541 kilométer, amit 4 és fél nap alatt teszünk meg. Szeretnénk megtapasztalni, hogy közösségben, Jézus Krisztussal még a kerekek is másképpen gurulnak. A ferences lelkiség fontos része, hogy figyelünk a teremtett világ szépségére – mondta.

A hit megtartó erő

– Naponta tartunk majd elmélkedéseket, rózsafüzér-imádságot, és szentmiséken veszünk részt. Kerékpáros zarándoklatok terén már 14 év tapasztalat áll mögöttünk. Leghosszabb távunk eddig Csíksomlyó és Santiago de Compostela között volt, de jártunk Medjugorjében és Fatimában is. Sokat jelent számunkra, hogy idén Budapesten tízezer magyar ajkú emberrel együtt énekelhetünk és imádkozhatunk. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottója, a „Minden forrásom belőled fakad” zsoltárrészlet arra emlékeztet minket, hogy a hit megtartó ­erő – tette hozzá a zarándokvezető.

(A borítóképen: Az 1Úton nemzetközi zarándoklat résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában