kiállítás

2021.08.12. 16:00

Garadna, te csodás!

Akvarelleken örökítette meg új otthonát, az északi végeken fekvő falut a fiatal képzőművész.

Detzky Anna

20210729 Garadna fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Garadna részletezve című kiállításával tette színesebbé a Garadnai Önkormányzat épületét akvarell festményeivel. képen: Mincsik Melinda Magdolna képzőművész

Fotó: Kozma István

A Garadna részletezve című kiállításra készült festményeivel teszi majd színesebbé a garadnai polgármesteri hivatal épületét Mincsik Melinda Magdolna képzőművész. Az alkotó első tájképekből álló tárlata, amely az egyházi emlékeket is megörökíti, július 26-án nyílt meg és október 3-ig, a helyi görögkatolikus búcsúig a Garadnai Művelődési Házban látható. Bejelentkezni nála, a +36-20- 934-7989-es telefonszámon lehet. A festményekről készült képeslapok megvásárlásával támogatható a kiállítás. A megnyitón köszöntőt mondott Pauló Tiborné, Garadna polgármestere. Blaskóné Kozma Dóra verset szavalt, Kiss Anita és Nagy Renáta, a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának tagjai pedig brácsán játszottak népi jellegű Bartók-darabokat. A kulturális programot, a vendégek számára meghirdetett jó hangulatú moldvai táncház zárta, a hagyományos Anna-napi ünnepléshez kapcsolódva. A táncházhoz az Esztenás együttes szolgáltatta a talpalávalót.

Megihlette a táj

– A férjem, Mincsik Balázs révén kerültem Garadnára másfél évvel ezelőtt, aki az Együtt Garadnáért Egyesület elnöke. Azóta ismerkedem a tájjal és a helyi emberekkel. Egy éve kulturális szervezőként Garadnán is dolgozom, együttműködve az önkormányzattal – mesélte Mincsik Melinda Magdolna, akit leánykori nevén Sóvári Melinda Magdolnaként ismerhetnek a szakrális festészet iránt rajongók. – Tavaly nyáron mondta a polgármester, hogy örülne, ha a polgármesteri hivatal üres falaira festmények kerülhetnének. Tavasszal elkezdtem megfesteni a kiállításon látható tizenhárom, kis alakú akvarellképet vászonra, Garadna utcáiról, épületeiről és a környéken látható gyönyörű kilátásról.

Épített, egyházi örökség

A festmények nagy része fotók alapján készült.

– Úgy érzem, sikerült frissességet és intimitást kölcsönöznöm a festményeknek. Részben drónos felvételek segítségével dolgoztam, madártávlati nézetből. Az árvíz idején fotózott tanyasi fényképek alapján három festmény is született. A kiállítás másik része szakrális vonatkozású. A falu feszületeit festettem meg. Két emblematikus épület, a görögkatolikus templom és a római katolikus harangláb szintén szerepel két képen. Az utóbbi érdekessége, hogy a harangláb beugrójában álló Szűz Mária-szobor ma már nincs meg, de a jövőben talán egy hasonló szobor kerülhet oda – osztotta meg az alkotó.

Tervezik a folytatást

Az Ars Sacra Fesztiválon is láthatók lesznek a képzőművész képei.

– Nagy ajándék számomra, hogy megvalósulhatott ez a kiállítás, amiért a Gondviselésnek is hálát adok. Örülök, hogy a galériateremben, amelyet erre az alkalomra újítottak fel, az én tárlatom lehet az első, amit először szerveztem teljesen önállóan. A művelődési ház másik termében, egy népművészeti kiállításon keresztszemes öltéses textíliák láthatók. Rendszeressé tennénk a moldvai táncházat, ami ehhez is kapcsolódik. Tervezem a Garadna részletezve című kiállításomnak a folytatását. Adventben pedig a részben hímzéses technikával készülő házi oltáraimat állítanám ki. Jövőre szívesen szerveznék a faluba alkotótábort is. Legközelebb A szeretet mély kútja címmel, az Ars Sacra Fesztiválon, a t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhellyel nyílik kiállításunk augusztus 30-án Tatán, a volt piarista rendház kápolnájában – sorolta a művész.

(A borítóképen: Színesebbé teszi a garadnai polgármesteri hivatal épületét Mincsik Melinda Magdolna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában