Jubileum

2021.08.30. 19:30

Északerdősök a fakitermelő bajnokság győztesei

A két évvel ezelőtti második hely után első és második helyet szereztek az Északerdő csapatai.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Harminckét csapat küzdött a fakitermelő bajnoki címért Bükkzsércen szombaton. Mivel az Andreas Stihl Kft. idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, így a vetélkedő is a Stihl Jubileumi Fakitermelő Bajnokság nevet kapta a szervezőktől.

Idén pótolták

Tavaly elmaradt az országos döntő Bükkzsércen, idén ezt pótolták, regionális versenyeket a nyár folyamán nem rendeztek, a 2019-es országos döntő csapatai kaptak meghívót az eseményre, illetve néhány más csapat is nevezhetett a rendezvényre.

A verseny idén is két fordulóból állt, délelőtt és délután is összemérték tudásukat a négy emberből álló csapatok. A színpadon egyszerre négy asztalnál zajlott az egyik versenyszám, a szerelési feladat. A versenyzőknek minél rövidebb idő alatt minél precízebben és sérülés nélkül kellett megfordítaniuk a motorfűrész vezetőlemezét. A csapatok általában fél percen belül végeztek, volt egy-két csapat, amelynek ennél hosszabb időre volt szüksége a végrehajtáshoz, de akadt, akinek feleennyi idő is elég volt.

Délelőtt és délután is rendeztek kombinált versenyszámot, ahol egyszerre nyolc csapat dolgozott a pályán. A négy embernek minél gyorsabban és pontosabban kellett együttműködnie a favágásban, a gallyazásban, választékolásban, darabolásban, hasításban és sarangolásban. A munkabiztonságra vonatkozó szabályok betartása ebben a versenyszámban is fontos volt, a csapatok azonban így is négy-öt perc alatt végrehajtották a feladatokat még akkor is, ha kimondottan görcsös alapanyagot sikerült kifogniuk.

Így végeztek

Az egyik weboldal tudósítása szerint a Stihl Jubileumi Fakitermelő Bajnokságot végül az Északerdő 100+ csapata nyerte meg Lengyel Lajos, Horváth László, Kiss Attila, Pankotai Zoltán összeállításban. Mögöttük a szintén északerdős Encsitűz négyese végzett: Kmetz Szabolcs, Hudák Péter, Jaczenkó Krisztián és Lukács Zsolt András. A verseny történetében először a harmadik helyen holtverseny alakult ki, 288 pontot gyűjtött össze a Ritrovi Kft. – Mecsekerdő Zrt. gárdája (Rittlinger Robert, Juhász István, Bakó László, Bakó András) és a Dalerd Zrt. Nagy István csapata is (Bozsó Zoltán, ifj. Bozsó Zoltán, Zsótér Zoltán, Strúbel József). Az Északerdőtűz a 12. helyen végzett, míg a hazai környezetben versenyző két csapat közül az Erfavad a 30., a Bükki Fanyűvők pedig a 31. helyen zárt.

Falunapi programok

A versenyre kilátogató helyi és környékbeli közönség idén nemcsak a favágó szakmával ismerkedhetett – volt timbersport-bemutató, illetve faszobrászat is –, hanem falunapon is részt vehetett. A polgármesteri és képviselői köszöntő után egyebek közt lehetett ismerkedni a pumi kutyafajtával, voltak gyerekprogramok, lehetett főzni, fellépett a Zsérci Summás Énekegyüttes, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, és rendeztek diszkót, tűzijátékot is. A régiós vadásznapon ezúttal a szokottnál kevesebben voltak, mert ezzel egy időben országos rendezvényt is tartottak Gödöllőn, de így is voltak főzőcsapatok, és trófeakiállítást is rendeztek.

(A borítóképen: Összehangolt csapatmunkára is szükség volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában