túra

2021.08.29. 14:30

Barangolós ünnep

A kaptárkövek, ősmaradványok a fő attrakciói az idei Magyar Nemzeti Parkok Hetének régiónkban.

Detzky Anna

Forrás: BNPI

A természet iránt érdeklődőket változatos események várják szeptember 13–19. között a Magyar Nemzeti Parkok Hetén – írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A rendezvény ötletét az európai nemzeti parkok napja adta, amelyet az első európai nemzeti parkok létrehozásának alkalmából ünnepelnek 1999 óta. Svédország büszkélkedhet vele, hogy 1909-ben elsőként nyitott meg egyidejűleg kilenc nemzeti parkot.

Az ünnep célja, hogy minél többen minél szélesebb körben ismerjék meg, fedezzék fel a természeti értékeket.

Magyarországon 2007 óta rendeznek ehhez kapcsolódó tematikus hetet.

Kirándulások és kiállítás

Hazánk nemzeti parkjaiban gazdag programkínálattal, izgalmas kalandtúrákkal, családi rendezvényekkel készülnek a szervezők. Igyekeznek a kedvében járni az állat- és növényvilág kedvelőinek, valamint a földtani szépségek szerelmeseinek is. A Bükki Nemzeti Parkban a szomolyai kaptárkövek környékén végzett tájrendezésbe kapcsolódhatnak be a résztvevők, illetve az Ördögtoronnyal és a helyi ridegtartással ismerkedhetnek meg a Hór völgyében.

Szeptember 18–19-én pedig, amelyek a Kulturális Örökség Napjai is, a bükkábrányi ősfenyőket és az ipolytarnóci ősmaradványokat nézhetik meg a látogatók. Emellett az Esztáz-kői-barlangba, a felnémeti Pincevárba, a Kékestetőre és a Gortva-völgybe indulnak vezetett túrák. A programsorozat 2021-ben a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztiválhoz kapcsolódik, amelynek Áder János köztársasági elnök a fővédnöke.

Hazánk látja el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának soros elnökségét. A fontos alkalom miatt a fesztivál során megtekinthető a Tájodüsszeia 2021 kiállításból készült poszterválogatás. Az Európa Tanács tájegyezményéhez kötődő tablók a magyar tájépítészek 2015 utáni legjobb terveiből, legjelentősebb munkáiból, kutatásaiból és legszínvonalasabb megvalósult alkotásaiból adnak ízelítőt.

(A borítóképen: A szomolyai kaptárköveknél)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában