utazások

2021.08.28. 16:00

Balesetek miatt hívták legtöbben a biztosítókat

Gyomorrontás, sérülés – csak két olyan eset, amelyek utazásainkat beárnyékolhatják, pedig számos módon megtörténhet velünk a baj a pihenés alatt.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Hogy milyen káresemény után fizet a kockázatviselő az Union Biztosító összeállításából megtudhatjuk.

Egzotikus térségekbe való utazások alkalmával gyakran felmerülő probléma a rovarcsípés, a majomharapás és a kígyómarás általi káresemény. Az adott országban a helyi ellátás akár 100 ezer forintba is kerülhet. Egy gyomorrontás, kagylók, medúzák, tengeri sünök által okozott balesetek 100-300 eurós költséget is vonhatnak maguk után. Azonban egy jól megválasztott biztosítás fedezheti a kórházi önrészt, a vizitdíjat és a kórházi napidíj összegét, a magánkórházi ellátást, egy balesetnél a mentés költségeit, a vízi sportok miatt szükséges ellátást, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát, beteglátogatás alkalmával a családtagok kiutazásának és szállásának a költségét, illetve a beteg hazaszállítását is.

A pandémiával nehezített időszakban, mindenképp érdemes olyan biztosítást választani, ami -ha a nyaralás alatt fertőződünk meg a vírussal- téríti a külföldön történő egészségügyi ellátást, karantén esetén a szállásfoglalást, egyéb plusz kiadásokat, illetve a repülőjegy átfoglalásának költségeit is. Ha egy betegség, váratlan esemény miatt nem tudunk részt venni a tervezett úton, de néhány felmerülő költséget már előre kifizettünk, ne essünk kétségbe, előzzük meg a bajt és kössünk olyan utasbiztosítást, amely ezek visszatérítését is vállalják.

A poggyászok elkeveredése, a járatok késése már-már általános jelenségeknek mondhatók a reptereken, azonban mindkettő eset komoly fejfájást tud okozni az elszenvedőjének. A bőrönd megrongálódásakor a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyak értékét, míg a csomagok 6 vagy 12 órán túli késése esetén fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járattal akad probléma, általában a felmerülő többletköltséget – például a szállást és az étkezést – állja. Amennyiben autóval indulunk útra, de cserbenhagy minket a családi járgány műszaki hiba vagy baleset miatt, az utasbiztosítás fedezni tudja a helyszíni javíttatást vagy a szervizbe szállítást, az alkatrészcserét, a defektes gumiabroncs költségét, az autóbérlést vagy a hazautazást, sőt, akár még a szállást is a javítás idejére.

A megfelelően kiválasztott és megkötött biztosításunk vállalja költségeinket ha kárt teszünk más tulajdonában, esetleg testi épségében. Ha ellopják laptopunkat, okoseszközeinket, készpénzünket, iratainkat. Utóbbi esetében a helyi magyar konzulátushoz kell fordulni, aki kiállítja számunkra az ideiglenes hazatérési engedélyt. A biztosító téríti a konzulátusra való utazást és az ideiglenes okmány kiállításának díját is.

Többen kötnek útlemondásit

Az idei nyár alkalmával az utazók több mint fele betegség, 22 százalék valamilyen baleset miatt hívta biztosítóját. A káresemények 9 százaléka a poggyász eltűnésével, sérülésével vagy – repülős utak során – a csomag késésével kapcsolatos veszteség volt. A koronavírus-járvány okozta bizonytalanságok miatt sokkal többen kötnek idén útlemondási, illetve sztornó biztosítást, ezeket az utazók 9 százaléka volt kénytelen igénybe venni. Májustól augusztusig tartó időszakban a bajba jutottak átlagéletkora 34 év, és a segítségnyújtást igénylők 23 százaléka 18 évnél fiatalabb, míg 8 százaléka 60 év feletti volt. A káresemények 15 százaléka Horvátországban történt, Németországból a bejelentések 10 százaléka, Olaszországból pedig 7 százaléka érkezett. Az utasbiztosítással rendelkező károsultak 6 százaléka Görögországból, 6 százaléka Spanyolországból fordult segítségért – írta az összeállítást készítő biztosító.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában