Szomorú statisztika

2021.08.07. 14:00

Amikor megáll a szív, azonnal cselekedni kell

Szomorú statisztika: Magyarországon évi 50 ezer haláleset következik be szív- és keringési eredetű okokból, ebből 20 ezer eset kórházon kívül történik.

Bacsó István

20210722 Nyíregyháza Fotók: Csáki Alexandra Kelet-Magyarország Szerkesztőségi defibrillátor. képen: Vida Krisztina

Forrás: MW

Fotó: Csáki Alexa

Nem tudom, hogy azért hallunk-e szinte már hetente egy-egy tragédiáról, amikor leáll a szíve akár egy fiatal sportolónak is, mert több a szívproblémával küzdő ember, vagy azért, mert gyorsabban terjednek a hírek, de tény, hogy igen gyakoriak ezek az esetek. És nemcsak a hírekben, de saját környezetünkben is.

Ilyenkor nem mindegy, van-e azonnali segítség kéznél, vagy sem. Az életünk, vagy a kollégánké, családtagunké, szó szerint perceken múlik és azon, hogy volt-e ott egy ember, aki tudta, mit kell tennie. Kiadónk nem várta meg, hogy baj legyen és utólag legyünk okosak, defibrillátort szerzett be és tanfolyamot szervezett több kollégának, hogy legyenek, akik tudják, mit kell tenni, ha megáll a szív.

A hirtelen szívhalált leggyakrabban öröklődő szívbetegségek, koszorúér-betegség, illetve szívritmuszavar okozza, ám számos esetben nem lehet előre számítani a bekövetkeztére, ismert szívbetegség nélkül is kiválthatja a stressz, a fizikai megterhelés vagy egyéb kockázati tényező. A beteg újraélesztésére gyakran az egyetlen esélyt a szívműködést elektromos sokkal helyreállító defibrillátorok jelentik.

Segítő szándék

„Természetesen nincs mindenhol defibrillátor, azonban az újraélesztést kézzel is meg lehet, sőt kell is kezdeni. Ennek módját is megmutatta az oktató” – mondta el Szaniszló Bálint. Az sem számít, ha közben egy borda megreped, mert az életben maradás a fontos, a csont később összeforr. Bálintot motiválták a tanfolyam elvégzésére a környezetében előfordult esetek is, és leginkább a segítő szándék.

„Azt akartam, hogy legyen meg az a tudásom, ami hozzájárul ahhoz, hogy segíthessek a bajba jutott embereknek.”

Petri Nórát megdöbbentette az adat, hogy néhány percenként meghalnak emberek a világban csak azért, mert nem kezdik meg náluk a szívmasszázst. Ezért akarta a helyes technikát megtanulni. Ez valójában nem bonyolult művelet, és gép sem kell hozzá. Csak életben kell tartani a beteget a szakemberek megérkezéséig. A készülék ebben nagy segítség, mert kinyitás után gyakorlatilag maga a gép végig vezet a teendőkön, miközben diagnosztizálja is az aktuális állapotot. Biztos, hogy nagyobb biztonságban vagyunk, ha van egy ilyen eszköz a közelünkben, és főleg úgy, hogy vannak, akik használni is tudják.

(A borítóképen: A defibrillátor szakszerű használata életmentő lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában