Növénytermesztés

2021.07.08. 19:45

Nemesíthetjük a rózsát

Az eljárás arra is jó, hogy fiatalítsuk a növényünket, vagy többszínű virágunk legyen egy bokron.

Horváth Imre

20210630 Szeged Szakmai nap a szőregi rózsatermesztőknél. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: MW

Fotó: Frank Yvette

Az egyik legkedveltebb és legkönnyebben nevelhető virágfajtánk a rózsa, amely egy kert, udvar dísze tud lenni, legyen szó bokorról, fáról vagy futónövényről.

Elvadulhat

A rózsa nem igényel sok törődést, a helyes metszés és az esetleg felbukkanó betegségek elleni védekezés esetén hosszú ideig fogja ontani magából az illatos virágokat. Viszont hajlamos az „elvadulásra”, könnyen előfordul, hogy vadhajtásokat hoz. Ezek pedig könnyen „átveszik az uralmat”, és elnyomják a nemesített rózsát, ha nem figyelünk. Az ilyen eseteknél, vagy ha elégedetlenek vagyunk a virágzással, fiatalítanánk a növényünket, vagy csak szeretnénk egy bokron többféle színű virágban gyönyörködni, akkor jöhet képbe a rózsa szemzése. Ennek pedig júliustól szeptemberig van itt az ideje.

A szemzéssel nem tehetünk kárt sem az alanyban, sem a nemes rózsában, amiről a szemet szedjük, így nem kell aggódni, és bátran meg lehet próbálkozni az eljárással – legfeljebb nem sikerül. De, ha mindent megfelelően csinálunk, akkor szinte garantált a siker. A beavatkozáshoz elő kell készíteni az alanyt: előtte néhány nappal elkezdjük bőven öntözni, mivel minél nagyobb a növény nedvességtartalma, annál könnyebb lesz a héjat a fás résztől elválasztani. Szükségünk lesz egy jó éles késre, ha valakinek van oltókése, akkor itt is bátran használhatja.

Egy szem kell

A szemzőhajtást a szemzés megkezdése előtt vágjuk le és készítsük elő. Minden olyan rózsa jó szemzőhajtásnak, amin már elnyílt a virág. Vágjuk le a hajtáscsúcsot az első jól fejlett szemig. Vágjuk le az összes levelet úgy, hogy csak a levélnyélből maradjon nagyjából egy centiméter hossz – ennél fogjuk megfogni a szemet. A tüskéket is törjük le, így egyszerűbb lesz a dolgunk. Az alanyon az úgynevezett T bemetszést kell megejtenünk, vagyis a száron először egy vízszintes vágást ejtünk, majd egy ehhez csatlakozó, nagyjából kétcentis függőlegest. A héjat teljesen át kell vágnunk, a fás részbe azonban csak minimálisan vágjunk bele! Majd ezt követően fel kell hajtani az átvágott héjat.

Az előkészített szemzőhajtásról egy szemet kell levágnunk, méghozzá úgy, hogy alatta 1-1,5 centire egy vízszintes bemetszést ejtünk, majd függőlegesen lefelé levágjuk a szemet, amelyet így a vízszintes bemetszés zár majd. A levágott szemrészből a fás részeket teljesen ki kell szedni, majd következhet a behelyezés.

A szemet csak a levélnyélnél fogjuk meg. A késsel feltűrjük a T szárát, és a leszedett szemet betoljuk a nyílásba. A szemet addig toljuk lefelé, míg a szempajzs teljesen a héj alá nem jut.

Kössük szorosan

A berakott szemet ezután bekötözzük, ehhez használhatunk szinte bármit (kötözőanyagot, rafiát, gumis szalagot, csíkokra vágott nejlont vagy akár szigetelőszalagot). A lényeg, hogy a kötözésnek a szempajzsot az alanyhoz kell szorítania, a T vágásnak nem szabad kilátszódnia.

Egy hét múlva már meg is látszik, hogy sikeres volt-e a szemzés, vagy sem, ha nem, akkor se keseredjünk el, és próbáljuk meg bátran újra!

(A borítóképen: A szemzésnek köszönhetően akár többszínű rózsánk is lehet egy növényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában