Kertészkedés

2021.07.31. 18:00

Ha mérgező a növény, ne legyen elérhető helyen!

Jó, ha tudjuk: nem minden szobanövény ártalmatlan.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

A szobanövények gyakran felkeltik a kisebb gyermekek figyelmét, éppen ezért érdemes megválogatni, hogy milyen növényeket helyezünk el a különböző lakóterekben, legyen szó akár a gyermek szobájáról vagy a nappaliról.

Komoly panaszokkal járhat

Bár a ciklámen az egyik legkedveltebb cserepes növény, virága és zöld szára enyhén, föld alatti gumója erősen mérgező. Elfogyasztása jobb esetben hányást, hasmenést, gyomorfájást, általános rosszullétet eredményezhet, rosszabb esetben gyomor- és bélrendszeri panaszokat, akár légzési nehézségeket vagy átmeneti bénulást is.

Éppen ezért fontos, hogy a gyanútlan gyermek elkerülje a növény pompás, színes virágait.

A buzogányvirág sem ártalmatlan, ha étkezési célokra szeretnénk felhasználni. A virág vagy levél elrágásának következtében a szájban, torokban égő érzés lép fel, megduzzadnak a nyálkahártyák, nyelési nehézség, beszédképtelenség is jelentkezhet.

A mikulásvirág ártalmatlannak tűnő piros leveleivel a kutyatejfélék családjába tartozik. A növény mérgező tejnedvet tartalmaz, éppen ezért minden része mérgező. Lenyelve irritációt okoz, már egy kisebb mennyiség szervezetbe jutása is heves hányással és hasmenéssel jár.

A kroton és a fikusz levelében és szárában is megtalálható az előbb említett tejnedv.

A primula vagy más néven szobai kankalin esetében a növény levélszőreinek tövében található apró mirigyek termelik a tejnedvet, amely – különösen kisgyermekeknél – viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben hólyagokat, súlyosabb esetekben légzészavart is eredményezhet.

Nyílméregként is használják

A filodendron, más néven könnyezőpálma légzőgyökerei, valamint virága emberre veszélyes anyagot tartalmaz, olyat, amit a dzsungelben nyílméregként is alkalmaznak. Ha a veszélyes nedv bőrre vagy nyálkahártyára kerül, a bőrön kivörösödést, a nyelvben, torokban égető érzést okoz. Mivel a nyálkahártyát megduzzasztja, a gyermek nem tud nyelni, beszéde nehézkessé válik, szélsőséges esetben fulladást is okozhat.

Bár a jácint elsősorban kerti növény, sok esetben bekerülhet a lakásba. Illata és virága is fenséges, csakhogy a hagymás tavaszi növény minden része mérgező, úgy, mint az amarillisznek. A mérgező anyag a kezünkről is könnyen bekerülhet a szervezetünkbe, így ha hozzáértünk a növényhez, jó alaposan mossuk meg.

Az anyósnyelv nevű növény nem csak mérgező mivolta miatt jelent veszélyt a gyerekekre, kemény, szúrós levelei súlyos sérüléseket okoznak, ha a csemete egy rossz mozdulat miatt beleesik a növénybe.

Kérjük orvos segítségét!

Abban az esetben, ha a gyermek megrágcsálta valamelyik mérgező szobanövényünket, azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt. Ha csak a gyanúja merül fel, akkor is forduljunk szakemberhez. Bőrirritáció esetén pedig rögtön mossuk le bőréről a mérgező anyagot. Semmilyen egyéb házi praktikával ne próbáljunk meg enyhíteni a problémán!

(A borítóképen: Lehetőleg ne érhesse el a gyerek a lakásban a veszélyt (is) jelentő szobanövényt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában