Hamarosan jubilálnak

2021.07.18. 21:00

Az újra éneklés boldogsága

A berentei Rozmaring Dalkör a falu büszkesége az arany minősítései és önkéntes fellépései miatt.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Berente ezerfős, bányászhagyományokkal rendelkező település Kazincbarcika mellett, ahol az időseket a zene szeretete kovácsolta közösséggé. A helyi Rozmaring Dalkörrel az elmúlt években szép sikereket értek el.

– A csoport széles repertoárral rendelkezik, elsősorban a népi és bányászdalkultúra ápolására helyezzük a hangsúlyt – emelte ki Jónyer Gyuláné Margit klubtag, aki nyilatkozatával szeretné bátorítani az újraindult közösséget. – Kedveljük a katona- és szerelmes dalokat, de éneklünk operettet, magyar nótát és táncdalt is. Egyik tagunk tangóharmonikán kísér minket.

Szívesen hívják őket

Örömmel emlékeznek vissza jó szakmai eredményeikre.

– Keszthelyen 2018-ban és Harkányban 2020-ban is arany minősítést kaptunk az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud keretében. Emellett rendszeresen fellépünk Kazincbarcikán az Újkazinci Baráti Kör által szervezett Ki mit tud?-on is, ahol mindig mi vagyunk a finálé. Tavaly a Palóc Fesztiválon szerepeltünk élőben a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – Kóta szervezésében, de azon a héten jött be a zárlat. Beküldött videónk alapján újabb arany minősítést szereztünk. A ­megyei és környékbeli települések rendezvényeire is gyakran meghívnak minket, de mi magunk is szervezünk dalostalálkozókat. Egyetlen helyi művészeti csoportként rendszeres műsorszám vagyunk az összes kulturális eseményen és nemzeti ünnepen. Az idősek otthonába minden negyedévben járunk névnapi, születésnapi ünnepségre. Jelenleg pedig két falunapra készülünk – sorolta Margó néni.

Hálásak vezetőjüknek

Egy év kihagyás után június elején indult újra a dalkör.

– A járvány miatt az utóbbi időben sajnos keveset tudtunk gyakorolni, csak telefonon tartottuk a kapcsolatot. Június 26-án énekeltünk először újra együtt egy tagunk udvarán szalonnasütés mellett. Egyébként hetente, hétfő délutánonként szoktunk próbát tartani a tizenöt taggal a művelődési házban. Szakmai vezetőnkkel, Demjén Gyula nyugalmazott népművelővel együtt négy férfi jár hozzánk. Tíz éve kerestük meg, mert hallottunk róla, hogy több dalkört is vezet. Azóta nagyon sokat tesz érte, hogy mindenhol jól szerepeljünk, de a legtöbbünk gyermekkorából hozza magával a zene szeretetét – számolt be.

Születésnapos közösség

A próbákon kívül közösségi programokat is szerveznek, és nagy erőkkel készülnek húsz­éves jubileumukra.

– Jártunk már Cserépváralján háromnapos csapatépítőn. Nemrégen pedig megnéztük a vizsolyi bibliát, Boldogkőváralját, és ellátogattunk a Gönci Barack Vigasságra. Én tíz éve csatlakoztam a dalkörhöz. Viszont közösségünk idén lesz húszéves, amit gyönyörű kultúrházunkban fogunk megünnepelni egy nagyobb dalostalálkozó keretében. Itt a környező települések dalköreit fogjuk vendégül látni. Színes műsorral és vacsorával készülünk – tudatta a lelkes klubtag.

(A borítóképen: A berentei dalosok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában