Közlekedésbiztonság

2021.07.11. 15:00

Az új nyári gumi a legjobb

Jelentős a szórás a tesztek alapján az elhasználtság miatt is.

20201028 Szeged Szeged Marso gumiszerviz téli és nyári gumi csere fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: MW

Ismét nagyszabású hazai nyári­gumitesztet készített a Használt­autó.hu autós magazinja és a Nonstopgumi.hu csapata. A közlekedésbiztonsági fókuszú teszten a hazánkban legnépszerűbbnek számító, 205/55 R16 méretben a nyáriabroncsok mellett 4 négy évszakos, illetve 1 új téligumi, 1 használt (3 éves) téli, és 1 használt (8 éves) nyári szett is mérkőzött a vadonatúj garnitúrák között. Az eredmények alapján továbbra sem mindegy, milyen gumi van az autónkon.

„A négy évszakos abroncsok idén is a mezőny második felében végeztek, így továbbra is kompromisszumos megoldásnak bizonyulnak azoknak, akik spórolni szeretnének az átszerelésen. Azonban ne feledjük, a fékút a sebességgel négyzetesen nő! Bár a teszt szinte csak a városi közlekedésre jellemző sebességtartományban zajlott, az egyes abroncsteljesítmények közti különbségek drasztikusak lehetnek. Egy már viszonylag jó és a csapnivalóan rossz gumigarnitúra árkülönbözete sokszor csupán néhány ezer forintos, ezért ennek tudatában is érdemes átgondolni a gumicserét és az abroncsválasztást” – hangsúlyozta Katona Mátyás, a Használtautó.hu autós magazinjának főszerkesztője és szakértője.

A teszten hat gyártó új nyári­gumija 87,5 és 90,9 százalékos súlyozott eredményt ért el – két gyártó ettől jóval rosszabbat. A négy évszakos gumik 79,2 és 83,9 százalék közötti, kielégítő eredményt produkáltak. Az új téligumi 77,9, a használt 75,2 (az egész teszten a legrosszabb), míg a használt nyári gumiabroncsok 77,8 százalékot értek el – ezek mind rossz értékelést kaptak.

(A borítóképen: Évszakváltáskor és elhasználódás esetén is érdemes cserélni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában