pályázat

2021.06.06. 07:00

Turisztikai célú fejlesztés valósul meg

Oktató jellegű tartalmak, kézműves-foglalkozások, kirándulási lehetőségek várják majd az érdeklődőket.

Apagyi Beáta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy pályázat keretében Tardonán a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház épületében új, XIX. századi iskolai termet alakítanak ki, korhű bútorzattal. A teremben rendhagyó történelemórákat, csoportos művészeti foglalkozásokat szerveznek majd a tervek szerint, amely egész évben látogatható lesz a korszerű fűtésrendszernek köszönhetően.

Pál Lilla néprajzkutató, muzeológus, a polgármesteri hivatal turisztikáért és kultúráért felelős referense elmondta, a rendhagyó órák más-más korszakot mutatnak majd be, a művészeti foglalkozások Jókai Mór, Telepy Károly és Muraközy János festészete köré szerveződnek, valamint a kreatív újrahasznosítás és természetes anyagok használatára összpontosítanak.

– Installációk, interaktív eszközök kerülnek a kiállításba, így garantáltan tartalmas élményt kínál majd gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A tervek szerint az órákon és foglalkozásokon előre bejelentkezett csoportok vehetnek részt. A kisebb csoportok és családok számára a tárlat bemutatása mellett egy-egy emléktárgy elkészítésére is lehetőséget adunk, szakmai segítővel – tette hozzá.

Útvonalak túrázóknak

– A fejlesztés során irodalmi tanösvény létesül Jókai Mór kedvelt kirándulóhelyére a bükkszentléleki Pálos kolostorromhoz. A Sporttelepen emellett mozgáskoordinációs játszóeszközöket telepítünk a Motorikpark kisrégió részeként, ami bármikor ingyenesen használható. Kialakítunk egy rövidebb útvonalat is, amin keresztül a mályinkai Ökoturisztikai Látogatóközponthoz juthatnak el a túrázók. Az átadás időpontját 2022 júniusára tervezzük – avatta be lapunkat a részletekbe Pál Lilla.

(A borítóképen: XIX. századi iskolai termet alakítanak ki a tájházban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában