Növényvédelem

2021.06.26. 19:45

Permetezés a jó termésért

Ezek a kánikulai napok ugyan nem alkalmasak a permetezésre, de a hétvégén már bele lehet vágni.

STIHL SR170STIHL SR200

Fotó: STIHL

Az idei év ismét nem kedvez kedvenc nyári csonthéjas gyümölcseink, a kajszi, a meggy és a cseresznye megfelelő beéréséhez, termésmennyiségéhez. A hideg tavasz során sok kajszitermés elfagyott, főleg a korai virágzású fajták esetében.

Megjelent betegségek

Az idei időjárás tökéletes teret adott a moníliás vessző- és virágszáradásnak, mely a hűvös és nedves időben fertőz leginkább. A monília tünetei a levelek és a sarjhajtások fonnyadása, majd akár a teljes gallyal való elszáradása, valamint a virágok és az apró, fiatal termések barnulása, elszáradása. A moníliás fertőzés mellett a zöld őszibarack-levéltetű fertőzöttség is rendkívül magas idén. A meggy- és a cseresznyefákon májusban, júniusban megjelenő cseresznyelégy imágója ellen a fák déli oldalára kitett sárga ragacsos lapokat figyelve láthatjuk a kártevők számának növekedését, és szükség esetén a gyümölcsök borsószem méreténél végezhetjük el az első permetezést. A tafrinás levélfodrosodás a szilvát és az őszibarackot fenyegeti. A nedves, hűvös tavasz kedvez a kórokozónak, védekezni kell ellene, mert a tafrinafertőzés során fellépő levéllehullás nagyon megterheli a fákat.

A megfelelő időben elvégzett permetezéssel felvehetjük a harcot a folyamatosan felbukkanó kórokozók, kár­tevők ellen, hívják fel a figyelmet a Stihl szakértői.

Hőségben ne!

A permetezésre a 10 és 25 Celsius-fok közötti hőmérséklet és a száraz idő a legideálisabb. Bizonyos növényvédő szerek hatása 10 fok alatt jelentősen csökken, míg 25 fok felett sok növényvédő szer (például a kéntartalmú szerek) okoz perzseléses sérüléseket a növényeken.

A legtöbben nem akarnak szintetikus anyagokat alkalmazni a kertben, ezért számukra a kéntartalmú és a réztartalmú szerek, az olajemulziók, valamint a növényi kivonatok a legideálisabbak. A pontos szer kiválasztása előtt azonosítsuk a kórokozót vagy a kártevőt, valamint a növényt, melyen problémát okoz. A kéntartalmú szerek jól alkalmazhatók a különböző levélbetegségek és lisztharmat esetében, valamint levélatka-gyérítő hatással is rendelkeznek.

A réztartalmú szerek a gombás és a baktériumos betegségek ellen eredményesek, kivéve a lisztharmatot. Az olajemulziók elsősorban a tél végi lemosó permetezések során alkalmazhatók.

Ezeket még a virágzás előtt kell kijuttatni, mert alkalmazásuk a virágzás után a gyümölcsök ízbeli romlását, foltosodását eredményezheti.

Hatásfokozó segédanyag

Az ásványolajok a hatásfokozó permetező segédanyagokhoz tartoznak, elősegítik a permet egyenletes eloszlását, valamint segítik a permetszer levélen való megtapadását. A növényi kivonatok a különböző szívókártevők (levéltetvek, pajzstetvek, tripszek, levélbolhák) ellen.

(A borítóképen: Nagy segítség lehet egy motoros permetező)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában