Időjárás

2021.06.01. 16:00

Olyan az időjárás, mint James Bond koktélja

A május végén és június elején várható időjárás olyan, mint James Bond koktélja: záporeső, zivatar, kis napsütéssel, jéggel, rázva nem keverve.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A csapadék rendkívül fontos a növényi vegetációnak, de sokszor a jóból is megárt a sok. Az időjárás persze ritkán optimális. Május végén azonban már inkább több napsütésre vágyik az ember, ahogy a növényzet is.

Szakértők szerint ez a tavasz sem kedvezett a legtöbb gyümölcsünknek. Hideg volt, amit meghagyott a fagy, azt verte a jégeső, mint az elmúlt hétvégén is, és ami virág maradt azt alig porozták a méhek, mert hidegben – tizenhárom fok alatt – ki sem repülnek a kaptárakból. Vagyis minden gyümölcs drága lesz, mert alig lesz hazai.

Május utolsó hétvégéje sem kényeztetett el minket, gyermeknap ide vagy oda. Hiába terveztünk nagy kirándulást, gyermeknapi programokat. Elfújta a szél és elmosta az eső. És ha csak az eső, ott örülhettünk, mert volt, ahol újra a jég hullott. Így történt ez többek között Edelényben. Érdeklődésünkre Baranyi Ferenc elmondta, hogy náluk a jég a gyümölcsfákat, a frissen kiültetett paradicsomot és a salátát elverte, utóbbin főleg látható volt a nyoma, de főzeléknek így is jó volt – tette hozzá viccesen. Komolyabb károk nem keletkeztek ezen a hétvégén a városban.

Dolgozott a vihar

Dojcsák Dávid megyei katasztrófavédelmi szóvivő megerősítette, hogy a hétvégén összesen mindössze két időjárással összefüggő beavatkozás volt. Mindkét esetben szombaton Ózdon. Ahol nagyobb méretű faágakat szakított le a vihar, amelyek az úttestre zuhantak. Ezeket távolították el a kivezényelt tűzoltók. Jégkárral kapcsolatos beavatkozásuk nem volt.

Az előrejelzéseket figyelve rutinszerűen és központilag vezérelve működteti az országos jégkármérséklő rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely most hétvégén is üzemeltette az ezüst-jodid vegyülettel működő berendezéseit, amelyeket önkormányzati területeken vagy gazdáknál helyeztek el – tudtuk meg dr. Molnár Pétertől a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnökétől.

A jégkármegelőző rendszer április közepétől általában szeptember végéig üzemel. Ebben az évben már 21 védekezési napnál, és több mint 57 ezer generátoróránál tartanak. Tehát láthatóan van dolga a rendszernek. Sok a viharos nap, amikor jég is előfordulhat. A honlapjukon jelenleg is 30-60 százalékos valószínűséggel jósolnak jeget megyénk területére is.

(A borítóképen: A mezőgazdászok rémálma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában