lovastáborok

2021.06.19. 18:00

Kedvelt szünidei elfoglaltság a lovaglás

Átlagosan 10-15 százalékkal drágultak az idei lovastáborok.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ismert lovasportál, a lovasok.hu kérdőívet állított össze, hogy felmérje, milyen lovastáborokkal készülnek 2021 nyarára a lovardák, illetve hová jelentkeznek legszívesebben a lovaglás szerelmesei. Az online kérdőívet kitöltő lovardák 96 százaléka indít lovastábort idén nyáron, 64 százalék kizárólag napközis formában, míg 36 százaléknál ott alvásra is lesz lehetőség. A napközis táborok ára egy hétre jellemzően 25–45 ezer forint, míg a szállást és teljes ellátást tartalmazó szolgáltatások átlagos költsége 45–60 ezer forint, de találni a piacon olyan lovardát, ahol egy hét 150 ezer forintba kerül. A lovardák több mint fele 10-15 százalékkal emelte idén az árait, ám 44 százalékuk nem változtatott az árakon tavalyhoz képest.

A nyári lovastáborok évről évre fontos bevételi forrást jelentenek a magyar lovardák és sportegyesületek számára, egyben jó lehetőséget kínálnak arra, hogy minél több fiatallal megismertessék a lovaglást. A lovardák túlnyomó többsége általános táborokat indít, de találni olyanokat is, ahol díjugratásra, díjlovaglásra vagy éppen terápiás lovaglásra is van lehetőség. Akadnak helyek, ahol wes­ternlovaglást, fogathajtást is ki lehet próbálni. A lovardák kezdők és haladók számára egyaránt indítanak turnusokat, illetve számos kiegészítő programot kínálnak. Leggyakoribb a túrázás, a strandolás és az ügyességi vetélkedők, de a lovak körüli feladatok ellátása is fontos szerepet kap.

Népszerű és keresett

Kilenc héten keresztül, június 21-től augusztus 20-ig folyamatosan indítanak napközis táborokat ötnapos turnusokban – mondta Matlák-Hmaidi Amina, a Hejőmenti Lovaspark tulajdonosa. Hatéves kortól fogadják a gyerekeket, de jellemzően a 8-9 évesek vannak többségben. A programok között a lovaglás és napi háromszori étkezés mellett van lóápolás, lószépségverseny, íjászkodás, szőrén lovaglás, szalonnasütés is. Vannak visszatérő vendégeik, akik minden nyáron eltöltenek náluk egy turnust, de akadnak új jelentkezők is – tudatta a lovasedző.

(A borítóképen: Lóháton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában