Évgyűrűk

2021.06.20. 08:00

Bízik a közösség erejében

Lukács-Pete Mária, a megyei nyugdíjasok érdekvédelmi szövetségének új elnöke, erősítené a szervezetfejlesztést.

Detzky Anna

Forrás: OK

Az újranyitás nagy változást hozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségében. Május 28-ai tisztújító küldöttgyűlésükön döntöttek róla, hogy Lukács-Pete Mária veszi át az elnökséget. Az új vezetővel terveiről, reményeiről és tapasztalatairól beszélgettünk.

Sok segítséget kapott

– Három éve vagyok tagja a nyugdíjasok érdekvédelmi szövetsége elnökségének. Büszke vagyok rá, hogy a tisztújító küldöttgyűlésen a tagszervezeti vezetők egyhangúlag megszavazták kinevezésemet – mondta. – Sokat köszönhetek elődömnek, Teszárovics Miklósnak, aki mentorom volt, és közösen készültünk erre a nagy feladatra. Kifejezetten kértem, hogy alelnökként továbbra is erősítse a munkámat Pasztercsák Líviával közösen. Megtisztelő kihívás számomra, hogy egy nagy múltú nyugdíjasszervezet héttagú vezetőségének lehetek az elnöke.

A hosszú pandémiás időszak után ott szeretné folytatni a munkát, ahol elődje abbahagyta.

– Fontos számomra a szervezetfejlesztés és -építés, hiszen a járvány megtizedelte a sorainkat. Emellett a partnerkapcsolatok ápolása is fontos, különösen az országos és más megyei nyugdíjasszervezetekkel. A jövőben markánsabbá kívánom tenni az érdekképviseletet. Ez magában foglalná a megyei idősügyi tanácsok segítését, a nyugdíjasok egészségügyi ellátásának és szociális helyzetének javítását, valamint rendezvények, programok szervezését. A nemzedékek közötti együttműködést és a nyugdíjasokat érintő ügyek képviseletét is fontosnak tartom a döntéshozók felé. A keddi és csütörtöki irodai ügyfélszolgálatba is szeretnék bekapcsolódni, amit forgó rendszerben látnánk el az alelnökökkel közösen – sorolta az új elnök.

– A szövetségen belül végzett felmérések arról tanúskodnak, hogy a bezártság alatt sajnos szűntek meg tagszervezetek. Jelenleg 50 tartozik hozzánk, amelyek anyagilag is hozzájárulnak működésünkhöz. Viszont ha a nyugdíjasok számára megfelelő programokat szervezünk, akkor egyre többen fognak nyitni, lehetnek új tagjaink, és van közös jövőnk. Öt évvel ezelőtti nyugdíjazásom előtt pedagógusként dolgoztam, ezért az eddigi években a kapcsolatépítésen túl irodalmi programok szervezését bízták rám a szövetségen belül. Elnöki tennivalóim mellett tagja vagyok az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesületnek. Három fiúunokám van, akikkel szeretek időt tölteni, de más aktivitásokban is támogat a családom. Tudják, hogy a közösségi lét meghosszabbítja az ember életét és biztonságot nyújt – emelte ki Lukács-Pete Mária.

(A borítóképen: Lukács-Pete Máriát egyhangúlag választották a posztra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában