Szeret valami újat alkotni

2021.06.25. 13:00

Az informatika területén is jeleskedett Brigitta, díjat vehetett át

Brigitta kiválóan érettségizett, kiválóan versenyzett, tanév végén pedig díjat vehetett át.

Hegyi Erika

Dusza Árpád Emlékére díjat vehetett át június elején Komáromi Brigitta Tünde, a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja. Az elismerés azoknak a tanulóknak jár, akik az informatika területén jeleskedtek.

Brigittától megtudtuk, hogy az idén két informatikaversenyen is járt, mindkettőn szép eredményt ért el. Az egyik a Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny volt, ahol csapatok küzdöttek meg egymással. Ezen Brigittáék csapata a harmadik helyezést szerezte meg.

A taktika

– Összetett programozói feladatot kaptunk, amit pár óra alatt kellett megoldanunk, majd prezentációt készítenünk és bemutatnunk a zsűrinek. A feladatot kisebb részekre osztottuk, így mindenki kivette a részét a munkából. Végül a prezentációt is közösen készítettük el – idézte fel a verseny izgalmait Brigitta.

Az informatika OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen) azonban már csak saját magára számíthatott. Természetesen sokat köszönhet informatikatanárainak, akik felkészítették az ország legrangosabb tanulmányi megméretésére, Csató Endrének és Takács Imrének. Brigitta ezen a versenyen az országos 19. helyet szerezte meg.

– Itt az alkalmazói programokat kellett tökéletesen ismerni. Mintákat kaptunk, és az alapján kellett dokumentumokat létrehozni. A legnagyobb kihívást az adatbázis jelentette, de igyekeztem minden feladatot megoldani. A járvány miatt ez a verseny sem volt mindennapi. Az első két fordulót a saját iskolánkban írtuk, a döntő viszont elmaradt, amit eredetileg április 10-én rendeztek volna – sorolta Brigitta.

Elmesélte azt is, hogy néhány évvel ezelőtt még nem az informatika érdekelte, hanem tervei között a közgazdaságtan szerepelt, de a tanárai olyan nagy hatással voltak rá, hogy elkezdte érdekelni ez a tudományág. Az online oktatás ideje alatt pedig több ideje maradt az informatikával foglalkozni és az érettségire készülni.

Százzal több

Mert bizony májusban a középiskolai éveket lezáró vizsgák is vártak Brigittára. Ezek szintén kiválóan sikerültek, egy kivételével mindegyik több mint 95 százalékos lett, informatikából pedig természetesen a maximális 100 százalékot érte el. Sőt, a 19. helyéért 50 pluszpontot is kapott. Így 496 felvételi pontja lett, ami csupán 4 ponttal marad el az 500-tól. Ennél több pontot pedig nem is lehet szerezni.

Brigitta mégis fél egy kicsit, hogy nem lesz elég a teljesítménye az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) programtervező informatikus szakára. Aggódnia pedig egy cseppet sem kellene, hiszen 100 ponttal többet szerzett, mint a tavalyi felvételi határ. Egyébként barátai is nyugtatgatják, hogy semmi ok az aggodalomra.

– Az informatikát azért szerettem meg, mert rendkívül érdekes valami újat alkotni, kihívás olyan programot írni, ami később a hasznunkra válhat. Szeretek gondolkodni különböző típusú feladatokon, és aztán megtalálni a megoldást – tette hozzá a tehetséges diáklány.

Elárulta azt is, hogy az iskolában kedvelte a matematikát és a nyelvórákat is, szabad­idejében pedig szeret a barátaival lenni és kosarazni.

Előnyei is voltak

– Sajnálom, hogy a járvány miatt a mi életünkből sok emlékezetes esemény kimaradt, a szalagavató, az utolsó bálunk, a ballagás. A gimnázium persze próbálta ezeket pótolni, de azért az nem ugyanaz. Ha ezek az emlékek hiányoznak is, azért nem fogok nagyon szomorúan visszagondolni erre az időszakra, hiszen előnyei is voltak a digitális oktatásnak. A barátainkkal például többet tudtunk foglalkozni, mint az előző tanévekben – tette hozzá Brigitta.


A díjról

A Dusza Árpád Emlékére díjat szeretett osztályfőnökük emlékére az 1982-ben végzett 4. b osztály ajánlotta fel a Földes két, informatikában jeleskedő sikeres diákjának. Ebben a tanévben Komáromi Brigitta Tünde 12. b és Csató Balázs 11. b osztályos diákok részesültek az elismerésben. A díjat osztálytársaik nevében a felajánló osztály két tagja, Szentesi Csilla és Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet öregdiákok adták át.

(A borítóképen: Komáromi Brigitta Tünde)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában