Szeret valami újat alkotni

2021.06.25. 13:00

Az informatika területén is jeleskedett Brigitta, díjat vehetett át

Brigitta kiválóan érettségizett, kiválóan versenyzett, tanév végén pedig díjat vehetett át.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasótól

Dusza Árpád Emlékére díjat vehetett át június elején Komáromi Brigitta Tünde, a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja. Az elismerés azoknak a tanulóknak jár, akik az informatika területén jeleskedtek.

Brigittától megtudtuk, hogy az idén két informatikaversenyen is járt, mindkettőn szép eredményt ért el. Az egyik a Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny volt, ahol csapatok küzdöttek meg egymással. Ezen Brigittáék csapata a harmadik helyezést szerezte meg.

A taktika

– Összetett programozói feladatot kaptunk, amit pár óra alatt kellett megoldanunk, majd prezentációt készítenünk és bemutatnunk a zsűrinek. A feladatot kisebb részekre osztottuk, így mindenki kivette a részét a munkából. Végül a prezentációt is közösen készítettük el – idézte fel a verseny izgalmait Brigitta.

Az informatika OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen) azonban már csak saját magára számíthatott. Természetesen sokat köszönhet informatikatanárainak, akik felkészítették az ország legrangosabb tanulmányi megméretésére, Csató Endrének és Takács Imrének. Brigitta ezen a versenyen az országos 19. helyet szerezte meg.

– Itt az alkalmazói programokat kellett tökéletesen ismerni. Mintákat kaptunk, és az alapján kellett dokumentumokat létrehozni. A legnagyobb kihívást az adatbázis jelentette, de igyekeztem minden feladatot megoldani. A járvány miatt ez a verseny sem volt mindennapi. Az első két fordulót a saját iskolánkban írtuk, a döntő viszont elmaradt, amit eredetileg április 10-én rendeztek volna – sorolta Brigitta.

Elmesélte azt is, hogy néhány évvel ezelőtt még nem az informatika érdekelte, hanem tervei között a közgazdaságtan szerepelt, de a tanárai olyan nagy hatással voltak rá, hogy elkezdte érdekelni ez a tudományág. Az online oktatás ideje alatt pedig több ideje maradt az informatikával foglalkozni és az érettségire készülni.

Százzal több

Mert bizony májusban a középiskolai éveket lezáró vizsgák is vártak Brigittára. Ezek szintén kiválóan sikerültek, egy kivételével mindegyik több mint 95 százalékos lett, informatikából pedig természetesen a maximális 100 százalékot érte el. Sőt, a 19. helyéért 50 pluszpontot is kapott. Így 496 felvételi pontja lett, ami csupán 4 ponttal marad el az 500-tól. Ennél több pontot pedig nem is lehet szerezni.

Brigitta mégis fél egy kicsit, hogy nem lesz elég a teljesítménye az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) programtervező informatikus szakára. Aggódnia pedig egy cseppet sem kellene, hiszen 100 ponttal többet szerzett, mint a tavalyi felvételi határ. Egyébként barátai is nyugtatgatják, hogy semmi ok az aggodalomra.

– Az informatikát azért szerettem meg, mert rendkívül érdekes valami újat alkotni, kihívás olyan programot írni, ami később a hasznunkra válhat. Szeretek gondolkodni különböző típusú feladatokon, és aztán megtalálni a megoldást – tette hozzá a tehetséges diáklány.

Elárulta azt is, hogy az iskolában kedvelte a matematikát és a nyelvórákat is, szabad­idejében pedig szeret a barátaival lenni és kosarazni.

Előnyei is voltak

– Sajnálom, hogy a járvány miatt a mi életünkből sok emlékezetes esemény kimaradt, a szalagavató, az utolsó bálunk, a ballagás. A gimnázium persze próbálta ezeket pótolni, de azért az nem ugyanaz. Ha ezek az emlékek hiányoznak is, azért nem fogok nagyon szomorúan visszagondolni erre az időszakra, hiszen előnyei is voltak a digitális oktatásnak. A barátainkkal például többet tudtunk foglalkozni, mint az előző tanévekben – tette hozzá Brigitta.


A díjról

A Dusza Árpád Emlékére díjat szeretett osztályfőnökük emlékére az 1982-ben végzett 4. b osztály ajánlotta fel a Földes két, informatikában jeleskedő sikeres diákjának. Ebben a tanévben Komáromi Brigitta Tünde 12. b és Csató Balázs 11. b osztályos diákok részesültek az elismerésben. A díjat osztálytársaik nevében a felajánló osztály két tagja, Szentesi Csilla és Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet öregdiákok adták át.

(A borítóképen: Komáromi Brigitta Tünde)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában