projekt

2021.05.20. 19:00

Visszaszorítják a nem őshonos fajokat

Új erdészeti gépekkel bővült az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának (ANPI) eszközparkja.

Az eszközpark a védett természeti területek kezeléséhez szükséges. A projekt 2016-ban indult a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. A megvásárolt gépek – teherautó, erdészeti kivitelű erőgép, szárzúzó, pótkocsik és egyéb eszközök – lehetővé teszik az igazgatóság munkatársai számára, hogy 1 426 hektár erdő- és 1 685 hektár gyepterületen megkezdjék a munkálatokat. Az eszközparkot az érdeklődők kedden tekinthették meg Bódvaszilason, a programot egy, a kezeléseket bemutató szakmai előadással egészítették ki a szervezők.

Juhász Zsolt, az Aggteleki Tájegység, illetve a projekt vezetője elmondta, hogy a projekten belül az erdei élőhelyek kezelésével kapcsolatos részleteket dolgozták ki.

– Feltérképeztük azokat az erdőállományokat, amelyeknek természetessége nem igazán jó, vagy lehetne jobb is. A természetvédelmi területkezelés célja, hogy megőrizzük az élőhelyeket, elősegítsük az eredeti, őshonos növényfajok visszatelepülését, és kiszorítsuk a nem őshonos fajokat, illetve megálljt parancsoljunk azok agresszív térhódításának, megszüntessük a tisztások beerdősülését, az állományszerkezeti változatosság degradálódását – sorolta a feladatokat a tájegységvezető.

A projekt nemcsak a nem őshonos fafajok kitermeléséhez szükséges eszközparkok megvásárlását, hanem hat személy foglalkoztatását is lehetővé tette, többek között erdőmérnök, erdész technikus, gépkezelő, adminisztratív feladatokat ellátó személy is érkezett az utóbbi időben a nemzeti parkhoz – tette hozzá.

– A fent említett feladatokat korábban külsős vállalkozók látták el, de mivel azt tapasztaljuk, hogy vidéken ezen vállalkozók száma egyre csak fogyatkozik, így úgy döntöttünk saját erőből szeretnénk megoldani a problémák nagy részét – emelte ki végezetül Juhász Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában