naptár

2021.05.17. 14:30

Pataki szemmel a Halászbástya

Szajkó József fotója is illusztrálja a Budapestet bemutató, 2022-es asztali naptárat.

. Szajkó József sárospataki tanár és fotográfus fotója is megtalálható majd a 2022-ben megjelenő, budapesti képekkel illusztrált asztali naptáron. A Halászbástyán, Szent István szobrát bemutató felvételt több ezer beküldött fotó közül választotta ki az országos Naptárfotó pályázat szakmai zsűrije.

– A pályázatot már sok éve meghirdetik, néhány éve hívta fel rá a figyelmemet néhány ismerősöm, kérdezték, miért nem küldöm be rá a képeimet – mondja Szajkó József, akinek tanári munkája mellett mindig is fontos hobbija volt a fényképezés, olyannyira, hogy fényképészvizsgát is tett, majd később a Magyar Televíziónál videósvégzettséget is szerzett. Mint fogalmaz, ma a fényképezés már több mint hobbi, beépült az életébe, a fényképezőgép mint egy jó barát „hozzá nőtt”.

Fotók Zemplénből

Sok-sok kiállítása volt az elmúlt években, legutóbb 2019- ben Sárospatakon SáRoSPaTaKi ZaNZa címmel, ahol a város közismert személyiségeit és épületeit mutatta be, sűrítette egy-egy fotóba: a tárlat nagyon sikeres volt a városban. Szajkó József megemlíti, ha a járványhelyzetnek vége, bízik benne, hogy folytatás is lesz, hiszen a bezártság idején további képek is készültek.

A Naptárfotó pályázatra egyébként 2019-ben jelentkezett először, akkor Sárospatakról küldött képeket. Olyannyira tetszettek a bíráló bizottságnak a fotók, hogy a 2020-as, teljes pataki naptárat az ő képei díszítették. Az idei évben is sok fényképet küldött be – úgy hetvenet –, igyekezett sok olyat választani, amelyek a megyében, főként Zemplénben készültek. Fotózta a füzérradványi, valamint a nemrégiben felújított hutai kastélyt, küldött képet Sárospatakról és Budapestről is többet.

– A pályázatnak van egy olyan része, amikor a közönség szavazhat, ott az erős középmezőnyben szerepeltek a fotóim. Azt, ami végül bekerült a naptárba, a szakmai zsűri választotta ki – tudjuk meg. – Végignéztem a több ezer fotót, amelyekkel neveztek a versenyre, többségük csodálatos. Örülök a szép eredménynek.

A versenyt egyébként a Media-Press hirdeti meg évente, különböző, nagyjából tucatnyi kategóriában készülnek a naptárak, többek között hazánk városait, Európa városait, Magyarország csodálatos tájait, Budapest fényeit vagy épp az ország bakancslistás helyeit mutatják be.

A jövő évi naptárak egyikét egy miskolci fiatalember, Szabó Balázs Avasi kilátóból készült képe illusztrálja, Balázsról a hétfői lapszámunkban olvashatnak.

(A borítóképen: Szajkó József)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában