segélyszervezet

2021.05.11. 15:00

Nyit az ország, nyitnak a segítők is

Fokozatosan visszatér a korábbi élet az Ökumenikus Segélyszervezet megyénkbeli intézményeiben.

Hegyi Erika

Forrás: ÖS

Megfeszített munkával és kitartással sikerült megvalósítani az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak a tavaly tavasszal kitűzött célt: a járványhelyzetben sem szabad elengedni a rászorulók kezét! – fogalmazott Kis Boáz sajtóreferens. A segélyszervezet szociális és fejlesztő központjainak szerteágazó szolgáltatásai mellett folytatta működését a segélykéréseket kezelő Országos Segélyközpont is, ahová az elmúlt 12 hónapban kétszer annyi kérés érkezett, mint az azt megelőző hasonló időszakban.

Elmondta azt is: a szervezet megyénkben Szendrőben, Olaszliszkán és Boldogkőújfaluban működtet Biztos Kezdet Gyerekházakat. A szendrői intézményben február 19-étől ügyeleti rendszerben, a támogatottak egymástól elszeparált fogadásával segítik a hozzájuk fordulókat többek között hivatalos ügyek intézésében, mosási lehetőség biztosításában, családlátogatásokkal és élelmiszerosztásokkal. A külön megtartható egyéni gyermekfejlesztések bő egy hete elindultak, a csoportos gyermekfoglalkozások május első felében kezdődnek az aktuális járványügyi előírások betartásával.

Fokozatos nyitás

– Nagyon hiányzik a megszokott személyes találkozás a munkatársaknak és az ellátottaknak, az a közösség, melyben hosszú ideje a tagok szinte családtagokként tekintenek egymásra – fogalmazott Viszoczky Zsuzsanna intézményvezető.

Az Ökumenikus Segélyszervezet olaszliszkai tanodája az elmúlt egy évben is folyamatosan segítette a hozzájuk járó kisebb és nagyobb gyermekeket az online tanulásban, családjukat pedig szociális problémáik megoldásában. Bár jól kidolgozott, szűkített csoportos intézményi, valamint a minden támogatottjuk számára elérhető online rendszert működtetnek a gyerekek felzárkózásában, itt is várják már a személyes találkozást: várhatóan május 10-étől látogathatják újra a tanulásban segítő napközi jellegű intézményt. A bajba került családokat támogató, Miskolcon működő átmeneti otthonban a szociális intézmények lakói a korábbi látogatási tilalom idején zömében hivatalos ügyintézésre, orvosi ellátásra és a munkahelyükre tudtak leginkább elmenni. Fokozatosan nyitnak a szervezet intézményeinek látókörében élő gyermekes családokat segítő közösségi pontok is.

A járványhelyzet idején sokszor előtérbe kerülő kapcsolati erőszak érintettjeinek is folyamatos támogatást nyújt a segélyszervezet. A korábbi időszakban sokan telefonos, illetve online térbe helyezték át a kontaktokat, mely a szervezet szakembereinek várakozásai szerint a közeljövőben ismét személyes kapcsolattartásra változik. Az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci krízis­ambulanciájának szociális szakember, jogász és pszichológus munkatársai felkészültek a várható változásra: nyugodt szívvel keressék fel őket problémáikkal, hogy segíteni tudjanak rajtuk! – hangsúlyozta Sándor-Lenkei Aida, a miskolci krízisambulancia vezetője.

(A borítóképen: Ismét előtérbe kerül a személyes segítségnyújtás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában