tánc

2021.05.07. 13:00

„Értetek dobban a szívünk, gyerekek!”

Az Ináncsi Óvoda-Bölcsőde, valamint a tagintézmények dolgozói táncukkal az örömet hozták vissza az életbe.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

„Próbára tett minket is az elmúlt időszak. Aggódás egymásért, családjainkért, a gyerekekért. Veszteségek, amiket talán soha nem lehet feldolgozni... de itt vagyunk, nem engedjük el egymás kezét... ez a legfontosabb. És ismét újrakezdünk mindent, itt vagyunk, küldjük a szeretetet mindenkinek!” Ezeket a sorokat olvashatjuk a népszerű videómegosztón az Ináncsi Óvoda-Bölcsőde dolgozóinak tánca mellett. Ők is eleget tettek ugyanis az úgynevezett Jerusalema örömtánckihívásnak, mely az eredeti célok mellett arról is szól, hogy nagyon hiányoztak nekik a gyerekeke az intézményzárás heteiben.

Visszaadja a reményt

Az intézmény vezetője, Rácz Zita az Északnak elmondta, az ináncsi óvoda tavaly ünnepelte nyitásának 50. évfordulóját, ebben az évben pedig az 50. nevelési évet zárják nemsokára. Ennek apropóján több meglepetéssel is készülnek, bár a tánc ettől függetlenül is megszületett volna.

– Még az április 19-ei nyitás előtt gondoltam arra, hogy hat hét telt el úgy, hogy az óvodában csak ügyeletet tartottunk, a járvány is megviselte a nevelőtestületet, miért ne csinálnánk valami olyasmit, ami visszaadja az örömet és a reményt az embereknek. Bizony minden kollégának van olyan barátja vagy ismerőse, aki áldozatul esett a koronavírusnak, de sajnos olyan is akad, aki a családtagját veszítette el. Az ötletemet előadtam a kollégáimnak, akik először csodálkoztak egy kicsit, de aztán nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a próbákba. Próbálni nem tudtunk túl sokat, inkább csak délutánonként, és össze kellett egyeztetni az időpontot a tagintézmények munkatársaival is, a csobádi és a hernádszentandrási kollégákkal. A videófelvételen szinte mindenki szerepel, csak azok nem vettek részt benne, akik éppen karanténban voltak, vagy oltásra hívták őket, esetleg egyéb betegségük miatt otthon maradtak. Tulajdonképpen mind a három település gyermekeiért táncoltunk. Olyan tánclépéseket és mozdulatokat választottunk, amiket mindenki meg tudott csinálni. A forgatás is rendkívül izgalmas volt, közben találtuk ki a kis jeleneteket, amiket aztán a technikus bevágott a videóba – sorolta az intézményvezető.

Emberfeletti munka

Hozzátette: a Jerusalema táncos kihívás a járvány idején indult világhódító útjára. Elsősorban az egészségügyi dolgozóknak köszönték meg vele munkahelyi és baráti közösségek azt a hihetetlen, emberfeletti munkát, amit a járvány kitörése óta végeznek.

Fel akartuk rázni a közösségeket, hitet, biztatást és reményt adni az embereknek

Rácz Zita

– Mi egy kicsit más értelmet adtunk a dalnak és a táncnak. Fel akartuk rázni a közösségeket, hitet, biztatást és reményt adni az embereknek, hogy egy kicsit jobb kedvük legyen. Üzenetünk része az is, hogy megköszönjük az ország minden óvodai és bölcsődei dolgozójának, hogy ők is ott vannak a frontvonalban. A bölcsődék különösen, hiszen ők ez év tavaszán egyetlen hétre sem zártak be. Mindemellett szerettük volna a gyerekeket és a szülőket is biztatni, hogy mindig van remény, túl kell lépni a megpróbáltatásokon. Ez úgy sikerülhet, ha támogatjuk és biztatjuk egymást a nehézségek idején – fogalmazott Rácz Zita.

Piros szív

A videóban a dolgozók egy nagy, piros szívet tartanak a kezükben. Ez annak a jelképe, hogy a nevelők a nyitás előtt csak a gyerekekre gondoltak, a dalban is az hangzik el, hogy „értetek dobban a szívünk”.

– Nagyon vártuk már, hogy újra benépesüljenek az intézmények, és visszatérjen a normális élet. Ügyeletet ugyan tartottunk a zárás alatt is, de Ináncson például a 68 óvodásból csak 10-en jártak be, mert az ő szüleik dolgoztak – tette hozzá az intézményvezető.

Elmondta azt is, Nagy Boglárka jegyző segített a videófelvétel technikai feltételeinek megteremtésében. Szerzett videóst, és a magasból készült felvételeket sem drónnal készítették, hanem emelőkosárból filmezték azokat.

A nevelőtestület azonban más meglepetésekkel is készül. Mivel tavaly a járvány miatt elmaradt a nagy, jubileumi ünnepség, és valószínűleg az idén sem lehet megtartani, ezért kisebb akciókat terveznek. Paulin Ferenc zenész, zenetanár megírta az óvoda dalát, és már készülnek a stúdióminőségű hang- és videófelvételek, melyen a kis óvodások is énekelnek. Ez is felkerül majd a videómegosztóra, és a média is hírt ad róla – tudtuk meg Rácz Zitától.

Jelezte: ez egy rendkívül izgalmas része lesz az intézmény életének, és szintén az az üzenete, hogy az ember a jó közösségben érzi jól magát, ahol az emberek egymást segítik és támogatják.

Videó forrása: Ináncsi Óvoda-Bölcsőde/YouTube

(A borítóképen: Táncukkal szeretetet küldtek mindenkinek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában