Elismerés

2021.05.23. 13:00

Drozsnyik István vallási kötődésű festménye közönségdíjat nyert

Drozsnyik István ismét elismerést kapott, és már készül az újabb átadóra.

Hajdu Mariann

Forrás: ÉM

„Közönségdíjam még úgy sincs”, mondja legfrissebb elismeréséről Drozsnyik István, persze ezt csak viccesen mondja, hiszen nagyon is büszke rá. A képzőművész a napokban kapta a legújabb elismerést, ez alkalommal a Gaál Imre Galéria (Pesterzsébeti Múzeum) díjazta. 52 éve hirdetik meg tavaszi tárlatukat, oda küldte be „A szentek összegyűltek, hogy megváltsák a világot” című festményét, arra „zsebelte be” a közönségdíjat.

Más, mint máskor

– Az idei év, az idei tárlat más volt, mint az előzőek – meséli. A pandémia miatt kénytelenek voltak online megrendezni, digitálisan kellett beküldeni az alkotásokat. Szakmai díjat most nem is osztottak, csak a közönségdíjat, azaz az érdeklődők szavazhattak. Aki a legtöbb voksot kapta, az lett a díjazott – ez alkalommal ő maga.

– A honlapon, valamint a múzeum Facebook-oldalán lehetett szavazni. Izgalmas volt figyelni, hogyan alakulnak az arányok, majdnem végig vezettem. Nagyon tetszett egyébként a riválisom képe, én magam is voksoltam rá – árulja el Drozsnyik István, aki nagyon szépen köszöni a közönség szeretetét.

Vallási kötődésű

A képről is mesél, amelyet benyújtott a tárlatra: vallási kötődésű, a kezdetektől, a 70-es évektől foglalkozik ezzel a témával. Így egyrészt visszacsatolás is a kép a múltra, másrészt a jelenre is utal.

– A mai járványhelyzetben talán mindenki könnyebben megtalálta a fohászokat, mindenki azt szeretné, hogy történjen már valami pozitív dolog – fogalmaz. Mindemellett kicsit a húsvétra, a feltámadásra is utal – akkor kellett benyújtani a pályaművet –, azaz sokrétegű a választás. A mű eleme egy nagyobb ciklusának. Mindig is imádta a nagy ciklusokat, jegyzi meg, kedvenceit, Chagall, Picasso, Kondor, Kandinszkij műveit tiszteletből át szokta dolgozni a maga világába. Érdekli, hogy mit tud hozzátenni ahhoz, amit ők megalkottak. A kész kép aztán 20 százalékban a kedvenc alkotó, 80 százalékban pedig Drozsnyik lesz.

Kérdezzük, mi lesz a sorsa a közönségdíjas festménynek. Megvette valaki, mondja a képzőművész. Ez nem anynyira jellemző egy-egy tárlat után, fűzi hozzá.

Vasszobrok a kertben

Drozsnyik István mesél még a terveiről is. Tárgyal a miskolci önkormányzattal – ez kicsit megakadt a járvány idejére – felajánlotta a kertjét, ahol számtalan vasszobra áll, hogy tegye a város látogathatóvá a turisták számára. A diósgyőri kert további élmény lehetne a várba és a Tündérkertbe látogatóknak. (Tény, 2017-ben ezt írta róla az Észak-Magyarország: „Az egyik legizgalmasabb kertben járunk. Nem elég, hogy hihetetlenül szép a rálátás a Bükkre, de a füves területen számtalan vasszobor áll: hosszú időbe telik mindet végignézni. A ház, a kert és a csodás kilátás Drozsnyik István képzőművészé. Tudta, hogy Guinness-rekordba illően sok kiállítása volt már, a művei száma pedig eléri a 12 ezret?” – a szerk.)

A termékeny képzőművész egyébként számtalan elismerés tulajdonosa, szombaton pedig újra díjátadóra megy. A 36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlat nyílik, ahol szintén díjat vesz át.

(A borítóképen: Drozsnyik István közönségdíjat kapott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában