állatvilág

2021.05.26. 13:00

Alkalmi vendég libafaj bukkant fel a Taktaközben

Március 14-én délelőtt, a Taktaköz területén lévő belvízfoltokon tartózkodó vízimadarak megfigyelése során egy apácalúd került távcső elé, számolt be az Aggteleki Nemzeti Park.

Forrás: birdphotography.hu

Fotó: Ujhelyi Sándor

Hogy miért olyan különleges ez? Két okból is. Egyrészt ez a tengeri vagy fekete ludak közé tartozó libafaj alkalmi kóborlóként vetődik el csak Magyarországra, az őszi és a tavaszi vonulások idején. Másrészt minden évben megfigyelnek néhány egyedet, általában nagy lilik, vagy vetési lúd csapatokhoz csatlakozik, de az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén még nincs bizonyított adata a fajnak.

Lencsevégen

Ez a megfigyelés Szerencs és Prügy között, a Taktaköz Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó területén, a két Igazgatóság határától légvonalban számítva alig 400 méterre történt, de erről ez a liba mit sem sejt…

1220 nagy lilik tartózkodott a műúthoz közeli belvizes vetésen, ebben a csapatban volt az apácalúd. Délután már nem látták a területen, s addigra a lilikcsapat nagyobbik fele is tovább állt. Ha Északnak indult (márpedig ez tavasszal elég valószínű), akkor legalábbis átrepült a Zempléni Tájegység felett.

Az apácalúd nagy területen, Amerika, Európa és Ázsia sarkvidéki részein, a tundrán fészkel, tengerpartokon, szigeteken. Nevét jellegzetes fekete-fehér tollazatáról kapta. A többi lúdhoz hasonlóan legelő életmódot folytat, gyepeken, vetéseken táplálkozik, a talajon költ, telepesen fészkel, tollpihéivel béleli melegre a fészkét, és egy életre szólóan választ párt magának. Védett madár, 25 ezer forintos természetvédelmi értékű.

– Szöveg és film: Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában