Női Erőforrás, Család és KarrierPont

2021.05.10. 13:00

A női lét egyensúlyának megtartását segítette a projekt

A projekt alatt főként édesanyáknak segítettek a család és a karrier egyensúlyának megtartásában.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

A pandémia miatt rendhagyó módon búcsúztatta projektjét a Női Erőforrás, Család és KarrierPont. Nem zárókonferenciát rendeztek, hanem ezt modern köntösbe bújtatva, konferenciafilmmel készültek. A premiervetítést, „Fordulópontok” címmel az interneten láthatta az érdeklődő közönség. Az előadások vizuális jegyzetekkel és Vihula Mihajlo kellemes gitárszólójával voltak tarkítva, így igyekeztek a szakmai tartalmat az online térben élvezetes módon közzétenni. A film sikerét bizonyítja, hogy még határon túlról is volt nézője a közvetítésnek – tudtuk meg a Női Erőforrás, Család és KarrierPont kommunikációs partnerétől, Czikora Ágnestől.

Ezt a munkát folytatni kell

A projekt 2018-ban indult útjára, a célja az volt, hogy segítse az anyákat a család és munkahely egyensúlyának megteremtésében – mondta a kezdeteket felidézve Hiripi Edina, a projekt korábbi szakmai vezetője a projekt­záró kampányfilmben. Ez hatalmas kihívás minden nő számára és megoldandó feladat. A kisgyermekes anyák célja, hogy olyan családbarát munkahelyet találjanak, ahol megbecsülik őket mint munkaerőt, és figyelembe veszik az igényeiket. Erre jó megoldás lehet az atipikus foglalkoztatás.

Számos formája van annak, hogy az anya jól funkcionáljon munkavállalóként. Például a home office, a rugalmas vagy kötetlen munkaidő, illetve a csúsztatás lehetősége. Ezt már rengeteg magyarországi munkáltató felismerte és alkalmazza is a gyakorlatban, hiszen ez nekik is jól felfogott érdekük, mert lojális, elkötelezett munkavállalót kapnak az édesanya személyében. Hiripi Edina beszélt arról, hogy azt azonban a társadalomnak is el kell ismernie, amit az anyák végeznek mindennap, nemcsak a munkahelyükön, de otthon is. Ehhez adtak támogató hátteret a mintaprojektben. Meg kellett találniuk a céljukhoz illő szakmai partnereket, szolgáltatókat, akikkel együtt tudtak dolgozni. Ugyanakkor maguk is idomultak a foglalkoztatás rugalmas kereteihez, és sokszor önkéntesként is tevékenykedtek.

Végül olyan csapat állt össze, akik valamennyien egyöntetűen ugyanazokat az értékeket és célokat tűzték ki maguk elé. Részben a pályázati forrásnak köszönhetően sikerült a három év alatt számos olyan programot megvalósítani, ahol összehozták a munkavállalókat és a munkáltatókat egymással. Kétségkívül ezek és a HR-tanácsadások voltak a legnépszerűbb rendezvények. De ide lehet sorolni a tematikus klubfoglalkozásokat vagy a fórumsorozatot is. Közösségi térként is működött a Női Erőforrás, Család és KarrierPont, ahová bármikor be lehet térni egy pelenkacserére vagy csak megpihenni a babával. A megkezdett munkát a projekt végeztével is folytatni kívánják, más keretek között és más név alatt, de ugyanazon célokkal – hangzott el.

A család létrejötte

Több szállal is kapcsolódott a projekthez Szabó-Tóth Kinga szociológus, a Miskolci Egyetem BTK ATTI intézet­igazgatója. Már az előkészületekben is segített, majd a megvalósításban is részt vett. Több alkalommal tartott előadást a programokon, amelyek főként a családalapítás előtt álló fiataloknak szóltak, a szerelemről, szeretetről, a kötődésről, elköteleződésről. A projektzáró konferenciafilmben arról beszélt, hogy milyen fordulópontok vannak egy nő életében. Illetve arról, hogy ugyan a projektet lezárták, de a folytatás is benne van.

Életünk szakaszai

A szociológus három történettel példázta a fordulópontokat. Az első egy hatvan feletti nőről szólt, aki megözvegyült, de ebben az állapotban nem talált megnyugvást. Rájött, hogy társra van szüksége, akit meg is talált. A férfi hasonló „cipőben járt”, évek óta ismerték egymást, de csak sok idő elteltével lettek egy pár. Egy új életszakasz kezdődött az életükben, de a régit is tiszteletben tartják.

A másik egy személyes történet volt, amelyet Szabó-Tóth Kinga maga élt át. Kórházba került, egy lecövekelt helyzetbe, amelyből nem tudott kilépni, elmenekülni. Ez arra példa, hogy ha negatív helyzetbe kerülünk, akkor az érzéseinkre kell figyelnünk és azt előtérbe helyezni, hogy mit tudunk tanulni belőle.

A harmadik történet egy költözésről szólt, ahol a bútorok ugyan elférnek az új lakásban, de mégsem mutatnak jól. Ez persze csak egy hasonlat arra, hogy nem kell mindent cipelni magunkkal lelkileg sem, meg lehet válni dolgoktól. Az embernek mindig újabb életszakaszai, kihívásai vannak, amelyeknek meg akar felelni, nem ugyanazon „kotta” mellett élve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában