Növényvédelem

2021.04.01. 18:00

Nem káros a zöld izé a gyümölcsfáinkon

Önmagában nincs gond a zuzmóval, de jelzésértékű, ha megjelenik az ágakon.

Horváth Imre

Fotó: Shutterstock

Több olvasónk aggódva érdeklődött, mi lehet a zöld, gombaszerű dolog, ami egyre nagyobb területet foglal el a gyümölcsfáján, és folyamatosan terjeszkedik az ágakon. Vajon veszélyes-e, és mit érdemes vele csinálni? Tudni kell, hogy nem betegségről van szó. Viszont valóban nem szép a látvány.

A fákon megjelenő „zöld dolog” a zuzmó, ami valójában önellátó élőlény, nem károsítja a fát. Elsősorban olyan alanyon telepedik meg, ahol párás, nedves klíma van és a fa lombozata beárnyékolja a törzset. Tehát jelenléte túl párás területre utal, ami egyéb gombabetegségeknek is kedvez, sőt zegzugaiban a kártevők is könnyen megtelepednek. Tekinthetünk tehát úgy is a zuzmóra, mint a figyelmeztető segítőre: nem árt kicsit foglalkozni a fával, lemosni, szellősebbre metszeni. Egyébként nem csak a zöld különböző árnyalatiban létezik, de a szürke, a barna és a sárga színpalettáját is képviselheti, a fák mellett pedig szinte bármin elterjedhet, így a kerítésen, betonon, kőtárgyakon vagy akár az épületeken, tetőkön is.

Ha meg akarunk szabadulni tőle, akkor megoldást jelent a rezes lemosó permetezés. A metszéssel is javíthatunk a helyzeten, oly módon, hogy a fa benapozottságát és légátjárhatóságát növeljük.

Célszerű olyan lemosószert választani, ami a rézen kívül paraffinolajat és ként is tartalmaz, így az első „fertőtlenítő” védekezés a lisztharmat és a rovar kártevők ellen is hatásos védelmet jelent.

(A borítóképen: Nem kell megijedni ettől a látványtól. Lemosószerrel is kezelhető)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában