szabadidő

2021.04.15. 17:30

Megmutatjuk, miért népszerű a csodás Répáshuta

Felkészültek a nyáron várható még nagyobb forgalomra és az új tendenciákra is.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Minden évszaknak megvan a maga szépsége, Répáshutára pedig minden időben érdemes kirándulni, a község számít is a turistákra – mondta Erdős Tamás polgármester. Télen a hófödte hegyek, tavasszal az erdő éledése, nyáron a kellemes hőmérséklet, ősszel pedig a színes táj és a szarvasbőgés vonzza ide a látogatókat. Az egyik kedvelt célpont az országosan is ismert Balla-barlang. A fokozottan védett barlang nevezetessége, hogy innen került elő az első, magyarországi, őskorinak leírt embermaradvány. A látványosság nyitott, szabadon látogatható és a hétvégéken valóban sokan érkeznek is oda.

Megváltoztak a szokások

Az utóbbi egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy jelentősen megnőtt a Bükk forgalma, hiszen az emberek vágynak a szabadságra, amit a természet megad nekik. Itt nem feltétlenül kell maszkot viselniük és a tömeget is el tudják kerülni. Azt is megfigyelték, hogy megváltoztak a szokások – emelte ki a polgármester. Egyre több a bakancsos turista, ami örvendetes tény. Míg korábban tendencia volt, hogy kifejezetten az étterembe érkeztek csak a vendégek megebédelni, aztán esetleg még sétáltak egyet, addig most ez teljesen megfordult. Szombaton és vasárnap korán reggel már tele van idegen autókkal Répáshuta, megérkeznek a kiránduló családok, majd kora délután úgy távoznak, hogy elvitelre kérik az étteremből az ételt és otthon fogyasztják el.

Az már most is nyilvánvaló, hogy megváltozik a belföldi turizmus a pandémia miatt – vélekedett a polgármester. Kevesebben fognak külföldön nyaralni, inkább a hazai látnivalókat választják. Nyár közepére megépül a csillagvizsgáló, amely akkora attrakció lesz, ami biztosan kiugró számokat generál majd az idegenforgalomban, legalábbis minden erre mutat. Erre pedig fel kell készülni nem csak a Bükki Nemzeti Park munkatársainak, de a Répáshután élőknek is. A helyi termelők termékeit, ősi bükki mesterségeket is szeretnének előtérbe helyezni és még több utazót elérni. A tervek erős összefogást igényelnek a helyi vállalkozóktól, de ez vélhetően megvalósul majd, hiszen már vannak ilyen irányú törekvések. Céljaik közt szerepel továbbá új termékek bevezetése is, ami szintén a Bükköt népszerűsíti majd. A csillagvizsgálóban éjszakai programok is lesznek, ezért a messzebbről érkező vendégeknek szállásra lesz szüksége – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette: ezt részben már most is biztosítani tudják, de ha kell, bővíteni lehet.

(A borítóképen: Nevezetes turistalátványosság a répáshutai Balla-barlang)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/turak-termeszeti-latvanyossagokkal-5352061/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/mindenki-szamara-megfelelo-uti-celt-kinalnak-a-tanosvenyek-5337565/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/tavaszi-termeszetjaros-tervek-szendro-korul-5228677/

https://boon.hu/eletstilus/megugrott-a-hazai-turazok-kedve-az-elmult-evben-5122654/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában