szabadidő

2021.04.11. 12:00

Az összteleszkópos bicikli előnyei

Nem hátrány, ha visszafogottabb súllyal rendelkezik a teló, mert bizony felfelé is tekerni kell.

Pap Gyula

Fotó: Pap Gyula

A hegyikerékpár vagy mountain bike, röviden MTBkerékpárok jellemzője, hogy a terepen való hatásos haladás érdekében különböző típusú teleszkópok segítik a bringást. A skála rendkívül széles az egyszerű rugós verziótól, a két oldalán levegőcsillapítású szerkezetig terjed a kínálat, a lefty még az egyik szárat is megspórolja. A hardtail verzió esetében a hátsó kerék merev felfüggesztésű, az első teleszkópok biztosítják az akadályokon való áthaladást. Durvább terepen persze nem ül a rájder a nyergen, a lábizmaival viszi a rugózást a rendszerbe. Nem hátrány, ha visszafogottabb súllyal rendelkezik a teló, hiszen a lefelé száguldás mellett bizony felfelé is tekerni kell, ezt segíti a teleszkóp lock funkciója, melyet bekapcsolva, nem nyeli el a rugózás a hajtóerő egy részét.

Mászni is kell

Az összteleszkópos bringánál a sarkalatos kérdés, hogy a kényelmes gurulás oltárán mennyit áldozunk a mászóteljesítményünkből. Ez nagyjából el is dönti a kérdést a bringaválasztásnál – mely rendkívül pénztárcafüggő –, teljesen értelmetlen egy 20 kilós monstrummal szenvednünk, ha csak azt engedhetjük meg magunknak. Ugyanúgy nincs semmi értelme fullyval hasítani a flaszteron. Ha nem megyünk terepre, vegyünk városi kerékpárt, ne nevettessük ki magunkat.

Ha sikerül egy középkategóriás össztelósra szert tenni, akkor viszont élvezhetjük a terepen száguldás örömeit – jól beállított teleszkópokkal –, a tökéletes pályakontrollt, az árkon-bokron suhanás adrenalinlöketét. A különböző épített pályákon új trükköket is kipróbálhatunk, melyeket azért érdemes társaságban gyakorolni, ha közbe jönne valami grimbusz. Azért őrizzük meg az önkontrollt, és legyünk tisztában a terepezés és a downhill műfajok különböző kívánalmaival, mert ha hibázunk a lejtőn nem csak a bringa amortizálódik majd le.

(A borítóképen: Élvezhetjük a terepen a száguldás örömeit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában