kitüntetés

2021.04.21. 13:00

Az egyetemet, az oktatást és Miskolcot is a szívébe zárta

Csete Jenő nyugdíjba vonulása után is aktívan és eredményesen tevékenykedik szakmájában, a legutóbbi kitüntetés is ezt igazolja.

Apagyi Beáta

20210417 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország DR. CSETE JENŐ okleveles gázmérnök, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézete Gázmérnöki Intézeti Tanszékének nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docense, a Magyar Mérnöki Kamara Gázipari Tagozatának alapító elnöke.

Forrás: Kozma István

Fotó: Kozma István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült dr. Csete Jenő okleveles gázmérnök, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézete Gázmérnöki Intézeti Tanszékének nyugalmazott tanszékvezető egyetemi docense, a Magyar Mérnöki Kamara Gázipari Tagozatának alapító elnöke a hazai gázipar területén végzett kiemelkedő kutatói, oktatói és szakértői munkája, valamint több évtizedes kamarai tevékenysége elismeréseként. Elmondása szerint nagy meglepetés volt számára a méltatás.

– A Magyar Mérnöki Kamara – ahol több cikluson keresztül választott tisztségviselőként, országos testületekben dolgoztam – jelenlegi országos vezetése terjesztett fel, köszönet érte. Ez a magas kitüntetés rendkívül megtisztelő számomra, megbecsülése életemnek, munkámnak, még nagyobb felelősség, hogy mit vállaljak, és mit ne, illetve visszaigazolása annak, hogy helyes volt, érdemes volt dolgozni, megtenni minden tőlem telhetőt. Ha lehetne, még egyszer így tennék – fogalmazott Csete Jenő.

Felfelé ívelő pályafutás

– Nagykanizsán születtem és ott szereztem olajipari technikusi oklevelet. Mivel jó tanuló voltam, így egyértelmű volt, hogy a Miskolci Egyetem – akkori nevén: Nehézipari Műszaki Egyetem – Műszaki Földtudományi Karán – akkor Bányamérnöki Kar – tanulok tovább, és olajmérnök leszek – emlékezett a kezdetekre.

– Így kerültem Miskolcra, lettem szívemben miskolci, aki szereti városát, büszke múltjára, és bízik ígéretes jövőjében. Végül az olajmérnöki szakból elágazó gázmérnöki képzésen „gázosként” végeztem, és újabb mérföldkő következett az életemben: tanársegéd lettem. 41 évvel később innen mentem nyugdíjba mint tanszékvezető egyetemi docens – tette hozzá.

– Az egyetemi oktatói munka a kezdetektől magával ragadott, hivatásommá vált, komolyan soha nem fordult meg a fejemben, hogy elhagyjam az egyetemet. Nagy teret, szakmai-szellemi szabadságot kaptam munkámhoz a tanszékvezetőmtől. A tanszéken, ahol dolgoztam, mindig nagyon jó volt a munkahelyi légkör. Számos jól felkészült, nagyszerű idősebb és fiatalabb oktatóval működhettem együtt, értünk el közösen sikereket, és – természetesen – éltünk meg nehéz napokat is. Szeretettel emlékszem vissza rájuk, és köszönöm nekik mindazt, amiben segítettek, támogattak – emelte ki Csete Jenő.

Jelenleg is aktív

– Abban a „kivételezett” helyzetben voltam, hogy korom miatt ugyan nyugdíjba mentem, de különböző formákban dolgozhattam tovább olyan területeken, amelyeken aktív éveimet töltöttem. Jelenleg a Földgázellátási Szakmérnöki Szakon online formában tartom a földgázelosztás tantárgy előadásait, és ha nem változik lényegesen a járványhelyzet, életemben először online formában fogok szóbeli vizsgákat tartani. Továbbá többedmagammal földgázpiaci képzéseket szervezünk és tartunk földgázzal foglalkozó gazdasági társaságok munkatársainak – mesélt aktuális projektjeiről a díjazott.

Támogató közeg

– Végezetül rendkívül hálás vagyok a családomnak, akik mindig, minden törekvésemben szeretettel támogattak, segítettek, egész életemen keresztül. Remélem, hogy nemsokára megszabadulunk a vírustól, kisüt a nap, és még vár ránk néhány jó találkozás, beszélgetés családtagjainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal, néhány remek hangverseny, kiállítás, szóval mindaz, ami életünket szebbé, tartalmassá teszi – mondta bizakodva.

(A borítóképen: Csete Jenőt az egyetemi oktatói munka a kezdetektől magával ragadta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában