életjel

2021.03.09. 18:30

Sirálymentős sikersztori

A Hejőpapi hulladéklerakó melletti kavicsbányatavaknál engedtek szabadon tavaly télen a két sztyeppi és egy viharsirályt.

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

A három legyengült, illetve sérült sirály tavaly télen került be a Mályi Madármentő Állomásra. A felerősítésük és az ornitológiai gyűrűkkel történő megjelölésük után szabadon engedték őket a Bükki Nemzeti Park munkatársai a Hejőpapi hulladéklerakó melletti kavicsbányatavaknál.

https://www.facebook.com/watch/?v=192934572133069

Az egyik fiatal sztyeppi sirályt az elengedést követő héten még ugyanott látták, ám a többi madárról eddig semmi hír nem volt – egészen mostanáig. Mint írják, nemrég kapták az értesítést, hogy 2020. december 7-én a másik fiatal sztyeppi sirályt is beazonosították színes gyűrűje alapján. Az elengedés és a megfigyelés között eltelt 9 hónap azt bizonyítja, hogy a madár sikeresen visszailleszkedett a természetes közegébe, vagyis a „mentés” sikeres volt.

Itt észlelték a madarat | Fotó: tringa.mme.hu

Ráadásul még csak nem is a környéken figyelték meg, hanem Lengyelországban, a Balti-tenger mellett fekvő Koszalin város egyik taván. Az eddigi színes gyűrűs leolvasásaik is azt bizonyították, hogy a lengyel, fehérorosz és balti sirályok egy jelentős része nálunk tölti a telet, és ezek alapján valószínű, hogy ez a madár is „csak” telelni jött hozzánk, mikor is egy kisebb baleset érte.

(A borítóképen: A szabadon engedés előtt)

– Forrás: BNPI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában