Állatvilág

2021.03.26. 13:00

Mesterséges otthon fecskéknek

Összesen 142 fészek kihelyezését finanszírozzák a programra jelentkező civilek.

Horváth Imre

Fotó: Fekete István

Újragondolta a Fecskefészek Program Projektjét a Tokaj Kincsei Egyesület. Azok jelentkezését várták, akik az otthonukban vagy egy közösségi projektben támogatnák fészkek kihelyezését.

Az egyesület kikérte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület állásfoglalását is, hogy a projekt hasznosan működjön, írták felhívásukban. Az elképzelés az, hogy az egyesület mintának, avagy kezdőlöketnek elkészít egy „fecskeház” típusú mesterséges telepet, figyelve a javaslatokra. Ösztönöznek minden érdeklődőt egy másik lehetőségre is, hogy az otthonukban alakíthatnak ki egy-két fészeknek való helyet.

Előnye a programnak, hogy a már meglévő fészkeket – a védett faj miatt – így át lehet telepíteni, ha valakinek az otthonában átépítés zajlik.

Az egyesület közvetítő szerepként a vásárlási szándék felmérését, illetve annak lebonyolítását is vállalta. Űrlapjukon néhány kattintással leadhatták az érdeklődők az igényeiket a mesterséges fészkekre. A felhívásnak megvolt az eredménye, tájékoztatott az egyesület.

„Összesen 142 műfecskefészket igényeltek. Köszönjük szépen minden résztvevőnek! Le is adtuk már a rendelésünket, mivel április közepéig ki kell telepíteni a fészkeket” – írták. Remélik: visszaszoktatják a fecskéket és ezzel is tettek a faj védelméért. Mellesleg a szúnyoginvázió ellen se rosszak a fecskék. Hiszen, ha minden fészekben 2 fecske lesz, a statisztikák alapján egy év alatt 142 fészek lakói 568 kilogramm szúnyogot fogyasztanak el.

A miniszter videója

Mesterséges fecskefészkek kerültek az Agrárminisztérium tetejére is, ezzel hívja fel a figyelmet a biológiai sokféleség megőrzésére Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

A tárcavezető arra emlékeztetett: a hazánkban költő fecskefajok közül a városokban a molnárfecskét, füstifecskét és a sarlósfecskét figyelhetjük meg leggyakrabban. Arról is beszélt, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben az állomány a felére csökkent az élőhelyek átalakulása, a táplálékbázis jelentős mérséklődése, a klímaváltozás és a fészkek leverése következtében.

(A borítóképen: Nagy István közreműködött a fészkek kihelyezésében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában