Interjú: Gáspár Judittal

2021.02.23. 16:00

Újabb filmfesztiválon nyert a Hűség

A mezőkövesdi származású Gáspár Judit producer és férje, Szekeres Csaba rendező dokumentumfilmjét a Breaking Down Barriers nevű Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon ismerték el a díjjal.

Pásztor Attila

Forrás: MÚ

Az elismerés azért is különleges, mert az elmúlt tíz évben nem jutott be magyar alkotás a döntőbe, a Hűség viszont nemcsak az első akadályokat vette sikeresen, hanem meg is nyerte a fesztivál nagydíját. Korábban az Ars Sacra Filmfesztiválon (2019) lett kategóriájának legjobbja az alkotás, melyben egy idős házaspár közös életének utolsó 8 hónapját, a férj és Alzheimer-kórban szenvedő feleségének történetét követhetjük végig. Gáspár Juditot, a film producerét kérdeztük az elismerésről.

Mit gondol a film újabb sikeréről?

Egy dokumentumfilmért járó díj mindig egyszerre szól az alkotóknak és a szereplőknek, hiszen nélkülük nem készülhetett volna el ez az alkotás. Bizonyos szempontból a szereplők még többet is tesznek hozzá, mint mi, készítők, hiszen ők az életüket tárják fel előttünk. A mi filmünk esetében pedig ez különösen nagy dolog. Amikor négy évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy egy olyan házaspárról készítünk filmet, akik közül a férj ápolja Alzheimer-kórban szenvedő feleségét, legtöbben felháborodva, de minimum furcsán kérdezték tőlünk: „Szerintetek ki lesz az, aki megmutatja életének azt a szakaszát, amely a legnehezebb, legfájóbb?” Tudom, hogy részben igazuk volt a kétkedőknek, ugyanakkor mi mégis hittünk abban, hogy találunk olyan embereket, akik megbíznak bennünk. Válaszul pedig csak azt tudtuk mondani, hogy talán megteszik azért, hogy másoknak ezzel segítsenek. Így is történt, a Kora házaspár ezért vállalta a filmezést. A megismerkedésünk alkalmával már csak Antal beszélt, Anna csak igen keveset. Úgy engedett el minket az első találkozásunk után, amikor még kamera nélkül látogattuk meg őket, hogy „ha egy embernek is segít a mi történetünk, akkor forgassanak nyugodtan”. Sajnos ez a betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de talán az is segít az ilyen betegek hozzátartozóinak, ha nem kell ezt tagadni, félni attól, hogy kitudódik, hanem empatikusan próbáljuk segíteni az ápolásban részt vevő hozzátartozókat, családtagokat, szakembereket.

Mit lehet tudni erről a filmfesztiválról, melynek nagydíját megkapta a Hűség?

Tizedik alkalommal rendezték meg a fesztivált, melynek nevét magyarra talán úgy lehetne lefordítani, hogy „Filmek akadályok nélkül”. Ez egy tematikus fesztivál, melyre fogyatékos, beteg embereket bemutató filmeket várnak. Mivel a Hűség egy olyan házaspárt mutat be, ahol a feleség Alzheimer-kórral él, úgy éreztük, hogy érdemes benevezni a filmet. A fesztiválra 56 országból érkezett nevezés, és rekordszámú, 900 film közül választotta ki a zsűri azt az ötvenet, amelyek bejutottak a döntőbe. Utólag azt is megtudtuk a szervezőktől, hogy a tíz év alatt a döntőbe még nem jutott magyar film. 16 kategóriában osztanak díjat a fesztiválon, műfaji, tartalmi, stílusbeli kategóriák is vannak, és egy 17 filmes szakemberből – producer, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, filmkritikus, vágó – álló zsűri dönt a díjak odaítéléséről.

Hogy zajlott a fesztivál, illetve a nyertesek kihirdetése?

A legtöbb nemzetközi filmes fesztivál nemcsak vetítések sorozata, hanem valamelyest szakmai összejövetel is, ahol kapcsolatok születhetnek a különböző országok filmkészítői között. Emellett pedig kiegészítő programokkal is szórakoztatják a közönséget, a kísérő programokat – különböző vetítéseket, eseményeket – ezúttal online lehetett követni. Sajnáltuk, hogy a járványhelyzet miatt személyesen nem vehettünk részt ezeken, már csak azért is, mert ez volt a második nemzetközi fesztivál, melyen a helyszínen izgulhattuk volna végig a döntőt. Szeptember első napjaiban a francia Nancyben vetítették a filmet, és a szervezők tájékoztatásának köszönhetően, a visszajelzésekből úgy tudjuk, hogy szerették azt. A díjat virtuálisan kaptuk meg tavaly november végén. A díjkiosztót Csaba mint a film rendezője, Zoomon keresztül egy chatszobában várta a többi díjazottal együtt. Minden fesztiválon utolsóként közlik a fődíj nyertesét, ez most is így volt. Egyre fogytak az emberek a chatszobából, lévén, aki megkapta a díjat, mondott pár szót, majd kilépett. Izgalmas volt végigélni mindezt, különösen azért, mert a mi díjunkat nem a konferanszié közölte, ahogyan a többi 15-öt, hanem a zsűri elnökét kapcsolták online, és ő hirdette ki.

Hogyan folytatódhat a Hűség sikersorozata?

Dokumentumfilm-fesztivált Magyarországon keveset rendeznek, korábban az Ars Sacra Filmfesztiválon ért el első helyezést, valamint a 2020-as októberi Verzió Nemzetközi Emberjogi Filmfesztivál döntőjébe is bejutott a filmünk. Ezzel a hazai fesztiválok számunkra véget értek, a nemzetköziek közül azonban még reméljük, hogy néhányra bejut a Hűség. 2021-ben közel 10 – európai és tengerentúli – fesztiválról is várunk visszajelzést. Bízunk abban, ha valamelyik döntőbe beválogatják a filmet, akkor már személyesen is részt vehetünk majd a fesztiválon.

(A borítóképen: Gáspár Judit producer büszke díjnyertes filmjének alkotóira)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában