felvételi

2021.02.05. 07:00

Ötvenpontos lett a matekja

Dominik nem tartotta nehéznek az idei központi felvételi feladatlapokat, ő érte el az egyik legjobb eredményt.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Az idén nem lehettek könnyűek a nyolcadikosok központi felvételi feladatlapjai, mert látva az eredményeket, a maximális 100 pontból még 80-at is kevesen értek el. Voltak azonban olyan diákok, akik csak néhány ponttal maradtak le a maximális teljesítménytől. Köztük van Kendrovszki Dominik is, aki 92 pontot ért el úgy, hogy a matekfeladatlapot tökéletesre, azaz 50 pontosra oldotta meg.

Testvérverseny

Dominik Sajósenyén lakik, és a Sajóvámosi Arany János Általános Iskola 8. osztályos tanulója. Eddig minden évben kitűnő bizonyítványt vitt haza. A Herman Ottó Gimnáziumba szeretne bejutni, amire minden esélye megvan, a felvételit is ott írta.

Elárulta, nemcsak az volt a célja, hogy jól sikerüljön az írásbelije, hanem az is, hogy legyőzze a bátyját. A testvére is hermanos volt, 87 pontot szerzett annak idején, úgyhogy Dominik teljesen elégedett a teljesítményével, hiszen mindkét célját elérte. A bátyja ugyan magyarból jobbat írt, de ő meg matekból remekelt, így az összpontszáma több lett.

Jó taktikával

– Először a magyart kellett megírni. Nem lett volna nehéz, csak a szövegértési feladatban másfél oldalas szöveget kellett elolvasni, ami sok időt vett igénybe. A taktikám az volt, hogy először megoldottam a hét első feladatot, ezek általában könnyűek. Ezután a fogalmazással folytattam, majd következett a verselemzés, és a végére hagytam a szövegértést. A verselemzés nem fogalmazást jelent, hanem egy adott verssel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Igazából nem voltak nehezek a feladatok, csak az idő bizonyult kevésnek. A legtöbb pontot a szólásokkal és közmondásokkal veszítettem el. Számneveket kellett behelyettesíteni, de nem ismertem azt a szólást például, hogy „nem enged a ‘48-ból” vagy hogy „lekapja a 10 körméről” – sorolta Dominik.

Amikor azt kérdeztük tőle, hogy hogyan tudta a matematikát 50 pontosra megírni, akkor csak annyit válaszolt, hogy az idén nem volt nehéz a matek, könnyebb feladatokat adtak, mint az elmúlt években. Dominik elmondta azt is, hogy sokat gyakorolt, járt a Herman Ottó Gimnázium tehetséggondozó szakkörére, amit online tartottak, és a saját iskolájában is voltak felkészítő órák. Ezenkívül ő is, mint a legtöbb diák szorgalmasan gyakorolt az elmúlt évek feladatlapjain, mérte az időt, hogy 45 perc alatt hány pontot tud elérni. Dominik nem tartott a felvételitől, mert otthon is jól ment a megoldás.

Szereti a logikai játékokat

– A matekot mindig szerettem, jártam több körzeti matekversenyen, nem egyszer értem el első helyezést. Amikor vége lett az írásbelinek, tudtam, hogy jól sikerült. A szüleimnek azt mondtam, hogy olyan 94 és 96 pont között lesz a két feladatlap. Végül egy kicsit kevesebbet értem el a magyar miatt – mondta Dominik.

Megtudtuk tőle azt is, hogy ha épp nem tanul és nem felvételire készül, akkor logikai játékokkal szeret foglalkozni: társasjátékok, szabadulószoba, Scratch játékkészítő program és számítógépes játékok.

A gimnázium után mérnöki pályát szeretne választani, az építészmérnöki tetszik neki a legjobban.

(A borítóképen: Kendrovszki Dominik mérnöki pályára készül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában