Autó

2021.02.22. 12:30

Mindig legyen folyadék az ablakmosótartályban

A ködös, nedves, nyálkás időben a szélvédő a felvert koszos vízpermettől gyorsan koszolódik.

Horváth Imre

20201103 Dunaújváros Illusztráció Gépjárművek téli felkészítése - a Ford Máténál. Gumiabroncsok évszaknak megfelelőre cserélése, ablakmosó és hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése, akkumulátor állapotának ellenőrzése, fényszórók és világító berendezések ellenőrzése, folyadékszintek ellenőrzése A képen: Hűtőfolyadék fagyáspontjának ellenőrzése Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Laczkó Izabella

Látni és látszani – a közlekedés szempontjából két nagyon fontos szempont, ez pedig kiemelten így van a téli időszakban. A megfelelő kilátáshoz fontos a tisztán tartott szélvédő, ilyenkor kiemelt feladata van az ablakmosónak.

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság ajánlása szerint legyen tele mindig az ablakmosótartály az évszaknak megfelelő folyadékkal, és nem árt egy tartalék sem a csomagtartóban, főképp azokban az autótípusokban, amelyek nem jelzik a tartály kiürülésének a közeledtét.

A fényszórómosóval is rendelkező autóknál annak a pluszfogyasztására is számítani kell – gondolnak erre a gyártók is, mert sok típusnál vagy külön kapcsolható, vagy csak meghatározott ablakmosásra jut egy fényszórómosás. A hátsó ablaktörlővel is rendelkező autótípusokon pedig a hátsó mosót külön tartály táplálja, ennek a feltöltésére is oda kell figyelni.

A tükröt is tisztán kell tartani!

Ahogy arra is, hogy nem csak a szélvédő van koszos üvegfelületként az autón. Így, ha teljes mosást nem is kap a kocsi (abból a meggondolásból, hogy két kilométeren belül újra koszos lesz), azonban legalább az első oldalsó üvegeket és a hátsó szélvédőt érdemes otthon vagy egy benzinkútnál lemosni. Ekkor pedig a visszapillantó tükrökről se feledkezzenek el, mert a kosz azon is rendesen megül, annyira, hogy ha a tükröt is koszréteg fedi, valamint az oldalüveg is koszos, és ráadásként még a fényviszonyok is olyanok, könnyen előfordulhat, hogy a tükörbe pillantva a vezető észre sem veszi a hátulról érkezőt, ez pedig balesetveszélyes helyzetet teremt.

(A borítóképen: Télen az ablakmosónak is fagyállónak kell lennie)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/veszelyek-a-csuszos-uton-5218561/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában