szóbeli felvételi

2021.02.25. 07:00

Bedumálhatják magukat a vágyott középsuliba

Van olyan középiskola, ahol hatszáz diák tesz szóbeli felvételit ezekben a napokban.

Hegyi Erika

20210223 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium előtt várakoztak a szülők, hozzátartozók.

Fotó: Bujdos Tibor

Kedden elkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. A diákok január 23-án megírták a magyar és matematika központi írásbeli feladatlapokat, már azt is tudják, hogy hány pontot szereztek, ezekben a napokban pedig szóban bizonyíthatnak.

Szülők nélkül

A koronavírus-járvány miatt azonban a szóbeliket is kicsit másként szervezik az iskolák, mint az elmúlt években. A Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumot már kedden benépesítették azok a nyolcadikos diákok, akik szeptembertől ide szeretnének járni. Tompa Médeától, a középiskola igazgatóhelyettesétől megtudtuk, kedden a gimnáziumi tagozatokra felvételiztek a diákok, szerdán pedig a pedagógiai szakgimnáziumba jelentkezők adnak számot tudásukról.

– Vigyáznunk kell azonban, hogy egyszerre ne legyen túl sok tanuló az iskola épületében. Délután egy órától érkezett az első felvételiző csoport, majd félóra múlva a következő, és így tovább. Az intézmény két bejáratán léphettek be, ezzel is csökkentve a zsúfoltságot. A szülők nem jöhettek be az épületbe, nekik az iskola előtt el kellett búcsúzniuk a gyermeküktől. Kivételt csak a sajátos nevelési igényű diákok szüleivel tettünk, hiszen ők tudtak pontos információkkal szolgálni gyermekeikkel kapcsolatban. A diákok hőmérés és kézfertőtlenítés után mehettek a várakozóterembe, de a 2 méteres távolságot itt is tartaniuk kellett. A vizsgateremben egyszerre 3-4 diák lehet. Egy felel, a többiek pedig felkészülnek. Természetesen ők is kellő távolságban ülnek egymástól, és maszkot viselnek. Ezt csak az a diák veheti le, aki éppen számot ad tudásáról, a felvételiztető tanárokon pedig szintén maszk van – sorolta az igazgatóhelyettes.

Alapos fertőtlenítés

Elmondta azt is, hogy a takarítók hétfőn alaposan kitakarították és fertőtlenítették a gimnázium egész épületét, ezt azért is tehették, mert a középiskolákban ezekben a hetekben nincs jelenléti oktatás.

Váradi Dóra Katalin és Váradi Lajos a felvételire várakozva

A Kossuth-gimnáziumba nem kevesebb mint 600 diák felvételizett kedden és felvételizik még szerdán is, a központi felvételit is sokan írták itt, összesen 248-an.

– Sok telefont kapunk ezekben a napokban a szülőktől. Van, akinek az a problémája, hogy egy másik középiskolában is épp akkor kell felvételiznie a gyerekének, amikor nálunk. Ilyenkor megnyugtatjuk a szülőt, hogy megvárjuk a diákot, nem marad le a szóbeliről. Mások pedig azért hívnak minket, hogy a gyermekük beteg lett, így csak a pótfelvételire tud eljönni – mondta az igazgatóhelyettes.

Egy vidéki gimnáziumban is érdeklődtünk. Az Encsi Váci Mihály Gimnáziumban Karsai Attila igazgatótól megtudtuk, ők március első három napján tartják a szóbeli felvételiket. A diákok a humán tagozatra, a nyelvi előkészítő osztályba és az általános tantervű osztályba felvételiznek, valamint alkalmasságukat bizonyítják a rendészeti osztályba jelentkezők. Közel 150 diák ad majd számot tudásáról. Itt is különböző időpontokban érkeznek a tanulók, óránként öten-hatan. Két várakozótermet biztosítanak számukra, belépéskor pedig betartják a járványügyi szabályokat: maszk, hőmérés, kézfertőtlenítés és távolságtartás.

A szülők ebbe a gimnáziumba sem léphetnek be.

Mivel a diákok több tagozatra is beadhatták a jelentkezésüket, lesz, aki több tárgyból felvételizik. Van olyan tárgy, ahol a megadott tételek alapján kell felkészülniük, és lesz olyan is, ahol a gyerekek általános műveltségét mérik.

Az igazgató elmondta, a szóbelit nem nehezíti meg túlságosan a járvány, az írásbelit azonban nem volt könnyű megszervezni, mivel 23 helyiséget kellett biztosítani a felvételizőknek. Úgy oldották meg, hogy az aulában több kisebb helyiséget alakítottak ki, és még a menzán is berendeztek egy írásbelis termet.

Népszerű Encsen a gimi

– Az a tapasztalatunk, hogy a tanulók vagy egy tagozatot választanak, és akkor azt a tagozatot megjelölik több iskolában, vagy intézményt választanak, és akkor annak minden olyan tagozatára jelentkeznek, amelyik megfelel a számukra. A gimnázium nagy népszerűségnek örvend az abaúji térségben, 11 általános iskola tanulói adták be ide a jelentkezésüket. A gimnázium diákjainak 40–50 százaléka azonban az encsi általános iskolákból érkezik – jelezte az igazgató.

(A borítóképen: Felvételizők szülei várakoznak a miskolci Kossuth gimnázium előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában