Interjú: Farkas Klárával

2021.02.23. 09:00

A lelki gyógyulás egy életen át tart

„Akkor dolgozik jól a pszichológus, ha a kliens azt érzi, hogy saját magával beszélget a kezelések alatt. Eljön azért, hogy találkozzon saját magával.”

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Az áldozat nem hibás! Bárkiből lehet áldozat! A bántalmazó kapcsolatok többnyire nagy érzelmi hőfokkal indulnak, a bántalmazó félnek sok esetben van egy elbűvölő, bájos oldala, intelligens és levesz a lábadról, udvarol kitartóan. Kinek ne tetszene ez?” – tette fel a kérdést Farkas Klára klinikai szakpszichológus az Ökumenikus Segélyszervezet Krízis­ambulanciájának szakembere, akivel az áldozatok lelki gyógyulásáról beszélgettem.

„Krízisambulanciánkra többnyire előre megfogalmazott dilemmákkal érkeznek klienseink. Életükben általában hosszú évek óta krízis­állapot áll fenn, és rengeteg sebet szereztek már fizikailag és lelkileg egyaránt. Jellemzően az utolsó erejüket összeszedve, a lelki bénultság állapotában érkeznek. Ebből az állapotból kívánnak menekülni, ebben kérnek segítséget” – mondta.

Mi történik attól kezdve, hogy az áldozat felhívja a segélyvonalat vagy bemegy az ambulanciára?

A kapcsolatfelvételt követően előzetesen időpontot egyeztetünk személyes szociális tanácsadásra. A szociális tanácsadáson feltérképezzük az áldozat helyzetét, megismerjük a történetét és a szükségletét. Ezt követően fogalmaztatjuk meg vele, hogy jogi, pszichológiai vagy szociális szolgáltatást szeretne igénybe venni, és miért. Amikor a problémát azonosítjuk, elindul a megfelelő kezelés. Ha nincs módja az áldozatnak a személyes megjelenésre, akár anonim módon online vagy telefonon is segítünk. A bántalmazó kapcsolat, a hosszú ideje tartó krízisállapot, komoly fizikai és pszichés sebeket hagy maga után. Az énkép elvesztéséről, az ingatag önbizalomról, valamennyi kliensünk beszámol, azonban gyakran szenvednek egyéb pszichés tünetektől is. Legjellemzőbbek az állandó készenléti állapotból adódó szorongásos zavarok, alvászavarok, szomatizációs panaszok és a tehetetlenség érzéséből kialakuló hangulatzavarok. Ezek feldolgozásában, gyógyításában segít a pszichológus.

A lelki sérülések gyógyítása időigényes. Meddig tartanak a kezelések?

A Krízisambulancia működése óta egyetlen esetben sem ért véget a segítő folyamat az első ülés után, jellemzően három, egymást követő alkalomra szerződünk a klienssel. Ennyi idő alatt a bizalmi kapcsolat kezd megszilárdulni, az érintett és a szakember megismerik egymást, a pszichológiai munkával kapcsolatos kezdeti bizonytalanságot és félelmeket felváltja a kiszámíthatóság és biztonság érzése. A harmadik ülés végén az esetek legnagyobb százalékában újabbakra szerződünk.

Említene néhány konkrét kezelési módszert?

Lehetőségünk van hosszabb pszichológiai tanácsadást folytatni, ez többnyire irányított beszélgetésből, önismereti munkából, illetve traumafeldolgozásból áll, amelynek része lehet például az önmegnyugtató technikák elsajátítása. Komolyabb pszichiátriai probléma fennállása esetén – például pszichózis, öngyilkossági késztetés –, a klienst az akut probléma orvoslása érdekében klinikai háttérrel rendelkező szakemberhez irányítjuk.

Mennyire hatékony a traumák feldolgozása együtt a szakemberrel?

Ügyfeleink többnyire közép- vagy felső középosztálybeli nők és férfiak, akik közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, a mélyebb pszichológiai munkára abszolút alkalmasak, és motiváltak is. Ahogy ez a mélyebb belső munka elkezdődik, megtapasztalják, hogy belső lelki állapotaikat ők maguk is irányíthatják, a saját kezünkben tarthatják, nem csak a körülmények áldozatai. Ez az út gyakran nehéz, fájdalmas, de érzik, hogy ez a fajta nehézség vezethet valahová. Előkerülnek a remények, a vágyak arra vonatkozóan, hogy lehet másként. A korábban megélt tehetetlenség érzéséből táplálkozó kilátástalanság után már ennek a fantáziája is felszabadító lehet. Erre építünk aztán. Ezek hosszú folyamatok. A lelki gyógyulás lassú, egy életen át tart.

Vannak-e visszatérő ügyfelek?

Igen, klienseink gyakran visszatérnek, ha elakadásaik vannak. A bántalmazói kapcsolattól való távolodás nemcsak lelkileg, de fizikailag, technikailag is hosszú folyamat lehet. Ez alatt az idő alatt rengeteg életesemény történik, az előre kiszámítható történésektől a teljes megdöbbenést kiváltókig, amire nem lehet felkészülni. Tapasztalatunk szerint ezekben a helyzetekben jelentkeznek újra, hogy segítséget kapjanak megtalálni erőforrásaikat az új helyzet adekvát megoldása érdekében.

(A borítóképen: A szakember szerint azt kell megérteni: az áldozat nem hibás. Bárkiből lehet áldozat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában