család

2021.01.17. 15:00

Egy pillanatig sem volt benne nagy félelem

A vírus kirobbanása után pár héttel lett várandós, nemrégiben született meg a „karanténbaba”.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

A várandósság az egyik legcsodásabb állapot egy nő életében, még akkor is, ha egészségügyi problémák, nehézségek jellemzik a kilenc hónapot. A kismamának addig, amíg a szülőszobára kerül, számos vizsgálaton, orvosi és védőnői kontrollon kell átesnie.

Szigorúbb szabályok

A vírus elleni védekezésben most még nagyobb hangsúlyt fektetnek a védelemre a terhes és szülő nők esetében is. A szájmaszk, a kézfertőtlenítés és a távolságtartás minden egészségügyi intézményben kötelező mindenkire nézve, ez alól a kismamák sem kivételek. Negyedik gyermekét hozta világra december ­27-én Bernadett, aki elmondta, hogy a kisfiú a várandósság 37. hetében érkezett, spontán szülés volt, és az édesapa is ott lehetett mellette. Végül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórházban szülhetett, de ez az utolsó pillanatig nem volt biztos. Ugyanis korábban, a terhessége alatt Covid-fertőzött volt, így negatív tesztet kellett produkálnia ahhoz, hogy ne a Semmelweis-tagkórház covidos kismamáknak elkülönített részlegén kelljen szülnie. Habár régóta tünetmentes volt, de hetekig pozitív lett a tesztje, az utolsó pillanatban, a negyedik alkalomra lett negatív az eredmény.

A tünetei enyhék voltak, és mindössze egy hétig tartottak. Mint utóbb kiderült, vélhetően egy családtagtól kapta el a koronavírus-fertőzést. Addig, amíg nem lett negatív a teszt, vizsgálatokra sem járhatott, de nem is volt feltétlenül szükséges.

A 35 hetes NST-vizsgálatra már gond nélkül el tudott menni. A szülés rendben lezajlott, a kisfiú egészséges, és teljes a boldogság a negyedik gyermek érkezésével.

Az ismerősök viccelődnek vele, hogy „karanténbaba”, mert tavasszal fogant, a vírus első hullámának idején, pedig egyébként tervezett gyermek volt – mesélte az édesanya. Hozzátette: a családja vallásos, a hit sok mindenen átsegíti őket, ezért nem volt benne félelem egy percig sem amiatt, hogy gyakran kell vizsgálatokra járnia és emberekkel érintkeznie. Azon túl pedig már rutinosnak is mondhatja magát, mert első gyermekét a H1N1-vírus idején szülte, ami miatt akkor az apuka sem lehetett mellette a kórházban.

(A borítóképen: A hit is sok mindenen átsegítette a kismamát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában