szabadidő

2021.01.14. 19:00

Az elszántság a lényeg

Egészségesebb táplálkozás, a káros szokások elhagyása, több mozgás. Ezek a leggyakrabban tett újévi fogadalmak.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Béres Tímea edzőként évről évre megtapasztalja, hogy januárban és februárban ugrásszerűen megnő a fitnesztermek látogatóinak száma, ami többek között annak köszönhető, hogy sokan kapnak bérletet ajándékba, mivel karácsony idején több az akció is.

Előbb abbahagyják

– A kezdeti lelkesedés után az „újévi fogadalmasok” szép lassan eltűnnek. Hogy miért? Mert egy-két hónap alatt nem érték el a várt eredményt, nem volt meg a kellő kitartás, lejárt a bérlet, kitavaszodott és könnyebb volt beülni valahová beszélgetni, sütizni, mint reggel berakni az edzőfelszerelést, és úgy indulni munkába. Sokan abba a hibába is beleesnek, hogy csak a mérleget nézik, ami lehet, hogy többet mutat, mint amikor elkezdtek sportolni. Elfelejtik, hogy a testükben végbemenő változások, a feszesebb izmok, jobb közérzet, szebb bőr, sugárzóbb arc és tekintet, a testösszetétel javulása és átrendeződése sokkal fontosabb és szembetűnőbb a környezetünk számára is – hívta fel a figyelmet Tímea.

– Ha most egy korlátozások nélküli átlagos esztendő lenne, a megoldás magától kínálkozna. Választani kellene egy jó fitnesztermet, ott pedig egy számunkra megfelelő óratípust vagy egy személyi edzőt, esetleg szimplán bejárni a konditerembe átmozgatni magunkat, amikor időnk épp engedi. Azonban most, a koronavírus-járvány miatt egészen más helyezettel kell szembenéznünk, sőt mi több, a motiváló tényezők száma is jelentősen megcsappant – tette hozzá.

– Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a szabadban így is sokat lehet mozogni. A legkönnyebben elérhető a futás, kocogás, gyors séta, vagy ezek kombinációi. Aki eddig is rendszeresen futott, azt semmilyen időjárási tényező vagy ünnep nem fogja befolyásolni. A téli átállás is könnyebb, csak a ruházaton kell kicsit változtatni, több réteget felvenni, különösen figyelni a fej, a kezek, a torok és az ízületek védelmére. Aki eddig nem végzett ilyen vagy ehhez hasonló mozgásformát, számára több felkészülés szükséges. Nem ajánlott rossz levegőn és nulla fok alatt elindulni. Pozitív hőmérsékletnél a kezdőknek is ajánlott a réteges öltözködés, de jegyezzük meg: a célhoz kell öltözni, és nem a rajthoz! A kezdők számára fontos a fokozatosság, illetve a bemelegítés, futás után megizzadva ne tartózkodjunk kint sokáig, mert könnyen megfázhatunk. Öltözzünk át teljesen száraz ruhába ott, ahol vagyunk! Így lehet kicsit tovább maradni, erősítő gyakorlatokat is végezni, nyújtani, vagy minél előbb érjünk haza futás után, ahol azonnal lecserélhetjük a nedves öltözetet. Legyen meg a heti legalább három alkalom, amit sportolással töltünk. A változatosság is fontos, két futás mellé iktassunk be erősítő edzéseket, így a hatékonyság fokozása mellett a sérüléseket is el tudjuk kerülni. Aki nehezen motiválja magát, annak érdemes a futócipőjét jól látható helyre tennie, hogy hívogassa, sarkallja a mozgásra – javasolta Tímea.

Együtt könnyebb

– Természetesen futni sem tud és szeret mindenki, számukra most az online edzések ajánlottak. Otthonunkban azonban néhányunknak sokkal nehezebb elkezdeni a mozgást, mert nem biztos, hogy egyedül tudunk maradni, és nehezebb a házi teendőket is figyelmen kívül hagyni. Ilyenkor a család tagjait is vonjuk be az edzésekbe, vagy válasszunk magunknak egy privát zónát. Az interneten már szinte mindenki megtalálhatja a neki megfelelő edzéstípust. Ha nincs még jól bevált, akkor viszonylag rövidebbeket, a 30-40 perces tornákat részesítsük előnyben, azokat könnyebben beiktathatjuk a mindennapjainkba. Legyen ez mindig kötelező program, ha igazán szeretnénk fejlődést elérni

a saját testünkben. Ne feledjük a fokozatosság és a rendszeresség elvét betartani. Figyeljünk oda a táplálkozásra, így a kívánt eredmény könnyebben elérhető – emelte ki a sportszakember.

Ideális elvárások

Arra a kérdésre, hogy mivel motiválhatjuk magunkat, az alábbi választ adta Tímea: – A rövid és hosszú távú tervek motiváljanak. A jobb közérzet, szellemi frissesség, fiatalság megőrzése minden életkorban elérhető. Tűzzünk ki elérhető célokat magunk elé! Egy táv, egy idő, egy kívánt testsúly elérésétől senki ne tudjon eltántorítani. Figyeljünk a testünkre, ha fáradtak vagyunk, pihenjünk, de a következő edzést már ne hagyjuk ki! Egy edzőtárs is jól jöhet, beszéljünk valakivel, aki szívesen edzene, futna velünk, így lehet közben beszélgetni, amivel a mentális feltöltődés is biztosított – tanácsolta végezetül.

(A borítóképen: Normál esetben az edzőtermek forgalma nő meg az év eleji fogadalmak nyomán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában