szabadidő

2021.01.14. 15:30

Alaposan megváltoztak az egyetemisták igényei

A Miskolci Egyetem Sportközpontján belül külön egység, a sportiroda foglalkozik a hallgatói sportszolgáltatásokkal.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A mozgás esetében jelentkező igények, valamint a megfelelő kommunikációs csatornák kiválasztása a diákok megszólítására jelentős változáson esett át az utóbbi évtizedekben – tudtuk meg Boda Pétertől, a Sportközpont igazgatójától.

Igazodnak a kérésekhez

A sportiroda a hallgatói sportszolgáltatások népszerűségének és színvonalának növelése érdekében felméréseket, kutatásokat készít, folyamatosan monitorozza a folyamatokat. Azt tapasztalták, hogy a régen jellemző klasszikus csapat- és egyéni sportágakban való mozgási lehetőségekre és az ezekben folytatott rendszeres amatőr versenyeztetésre jelentősen csökkent az igény – mondta az igazgató. Ezeket a sportokat jellemzően csak azok a fiatalok tudják űzni sikerélménnyel, akik gyermekként versenysportszinten megszerezték az alapokat, mivel ennél a korosztálynál már a régi idők lakótelepi „grund” életének autodidakta sportfejlesztő hatása teljesen kimaradt. – Egy teljesen új szolgáltatási paletta kialakítására volt szükség. Létrehozták a futóklubot, ahol szakképzett edző avatja be az egyetemistákat a futás rejtelmeibe. Így megszeretve a manapság nagyon divatos mozgást, később önállóan is rendszeresen edzhetnek. Továbbá közösségben végezhető, egyéni és megmérettetésmentes sportfoglalkozásokat vezettek be. Ilyen a zumba, jóga, thaiboksz, boksz, karate, kung-fu, aerobik, fanatic jump. A klasszikus sportágakban, mint az asztalitenisz, tollas, röplabda vagy a kosárlabda, úgynevezett „sportdélután” keretében nyújtottak kötetlen mozgási lehetőséget. Ezek sikerén felbuzdulva, segítve az öntevékeny sportolást, ingyenes, folyamatosan használható sporttereket biztosítanak az egyetemi polgárok számára. Erre szolgál a szabadtéri kondipark, a gyakorló teniszpályák vagy a rekortán atlétikai pálya – hangsúlyozta Boda Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában