Kéktúra útvonal

2021.01.19. 08:00

A zöldben a kéken megyünk

A természetjárók által kedvelt Országos Kéktúra öt szakasza található megyénkben.

Apagyi Beáta

Galyatető Mátra 20160321 Túrázás Túra 2016 Tavasz Család gyerekek Fotó: Földi D. Attila Nemzeti Sport

Forrás: MW

Fotó: Földi D. Attila

Az országot átszelő, ma már mintegy 1100 km-es „kék” turistaút megyénkben 247,8 km hosszan halad, miközben több tájegységet is érint. Kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül bárki belevághat a teljesítésbe.

A 23. szakasz, amely – nyugatról érkezve – már a Bükk-hegységben található, érinti Bánkút települését, Mályinkát, Upponyt és Putnokot. A túra összesen 26,3 kilométer, a szintemelkedés 360 méter.

A 24. útvonal Putnoktól egészen Bódvaszilasig vezet 62,1 kilométeren keresztül, ahol a szintemelkedés 1190 méter. Ezen a szakaszon mindenképp említésre méltó Jósvafő, illetve Aggtelek, mivel a két település alatt húzódik az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága a Baradla–Domica-barlangrendszer. Az aggteleki cseppkőbarlang 1995-től a világörökség része.

A 25. útvonal Bódvaszilastól Boldogkőváraljáig visz minket 61,7 kilométeren keresztül, amely során 790 méter szint­emelkedést kell legyőznünk. A két pont között mindenképp érdemes érinteni a Gibárti Víz­erőművet, ami egy 1903-ban épített ipari műemlék, valamint a Rákóczi-kastélyt.

A 26. útvonal a Zemplénben kanyarog, Boldogkőváraljától a Bányi-nyeregig. A közbeeső hegyek, kápolnák és az őket körülvevő környezet mellett, a turisták által kedvelt regéci várat és Boldogkőváralját sem érdemes kihagyni. A túra távja 49,3 kilométer, 1480 méter szintemelkedéssel nehezítve.

Végezetül a 27. útvonalon, Bányi-nyeregtől 43,4 kilométer séta után Hollóházára érünk, a szintemelkedés itt sem csekély, ugyanis 1280 méternyiről van szó. Ha bírjuk szuflával, Hollóháza előtt még felkapaszkodhatunk a 895 méter magas Nagy-Milicre, csúcsán elképesztő látvány tárulhat a szemünk elé, csodálatos helyszín lehet a útvonalat záró nagyobb pihenéshez.

(A borítóképen: Ha a kék jelzésen túl vagyunk, jöhet a többi. Van túraválaszték bőven)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/sokan-teljesitik-a-tavot-es-fedezik-fel-hazankat-5122570/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában