Díjeső

2021.01.09. 15:30

A top százban a pisztrángtelep

Közel negyven éve vezeti a Lillafüredi Pisztrángtelepet Hoitsy György. Számos szakmai elismerést kaptak.

Nagy-Hankó Krisztina

20200328 Miskolc-Lillafüred fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések a halgazdaságok működését, talponmaradását is nagy mértékben veszélyeztetik. képen: Hoitsy György halbiológus, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője

Fotó: Ádám János

A Magyar Konyha magazin decemberi számához csomagolva kiadvány jelent meg, „Top 100 termelői kalauz” címmel.

Meglepetés oklevél

Ebben szerepel a pisztrángos is, mint Magyarország száz legjobb gazdaságának egyike.

Karácsony előtt pár nappal, meglepetésként érkezett az oklevél, amely erről ad tájékoztatást – mondta Hoitsy György. Hozzátette: karácsonyi ajándék volt, hiszen előzetesen nem tudtak róla.

A magazin szándékai szerint olyan termelőket, gazdaságokat választottak a kiadványba, amelyek egészen az asztalig kísérik a portékájukat, friss és minőségi alapanyagokat állítanak elő.

Kipróbálták a tesztelők

Több olyan magazin és cég van, amelynél szokás a próbavásárlás egy gazdaságban, vagy anonim módon fogyasztanak egy étteremben. Ahol folyamatosan jó minőségű termékkel találkoznak, azt beválasztják a díjazottak közé. Ennek köszönhető a magazin elismerése, de a sebes és a szivárványos pisztrángjukat ősszel Aranyszalag díjjal is jutalmazta a Magyar Gasztronómiai Egyesület – tudtuk meg. Szintén tavaly év végén készült el a Euronews francia székhelyű tévécsatorna ­„Ocean” című műsorának kisfilmje, melyben helyet kapott a Lillafüredi Pisztrángtelep bemutatása is. Elsősorban olyan ökológiai gazdaságokat kerestek az egész Európára kiterjedő műsor készítői, amelyek a fenntartható fejlődést előtérbe helyezik.

Brüsszeli javaslat

Brüsszeli magyar képviselők javasolták a bükki haltermelő telepet, melyet követően felkereste őket a tévéstáb – mondta az agrár szakember. Nyilván az is szempont volt, hogy olyan komplex gazdaság legyen, amelyben a termeléstől a feldolgozáson át a kész ételig követhető a termék útja. Az ikrától az asztalig – fogalmazott Hoitsy György, hiszen az étteremben el is fogyaszthatják a forrásvízben nevelkedett pisztrángot. A filmet két napig forgatta egy magyar stáb, a végső változat angol nar­rációval látható.

(A borítóképen: Hoitsy György a pisztrángtelepen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában