Új kihívás

2021.01.30. 17:30

A szépkorúak is belakják az internetet

A mai hetvenévesek már bankolnak, filmeket néznek a neten vagy videókonferenciát tartanak.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk fotója

Különleges kihívások elé állította a járványhelyzet az időseket. Néhányan nyugdíjasként tanulták meg a számítógép és más digitális, illetve okoseszközök használatát, hogy kapcsolatot tudjanak tartani fiatalabb hozzátartozóikkal a bezártságban is. Miskolci szépkorúakkal beszélgettünk arról, hogy a modern technika hogyan segíti a mindennapjaikat.

Kevésbé épülnek le

– Pedagógusként mentem nyugdíjba, és már a kétezres évek környékén a munkám során is használtam a számítógépet. Szóval ez nekem nem jelentett különösebb akadályt. Viszont, azoknak a szépkorúaknak, akikkel jelenleg társas kapcsolatban vagyok, tudtam segíteni – mondta Lukács-Pete Mária. – Sokakkal közülük ma már e-mailen keresztül tartják a kapcsolatot. Karácsonykor még konferenciabeszélgetést is folytattunk. Ismerek olyan 70 éves szépkorúakat, akik minden bonyodalom nélkül mostanra rutinszerűen használják a modern technikát. Ez is mutatja, hogy nemcsak az unokáktól tudunk tanulni, hanem egymástól is. Az okostelefonok használata azonban több nehézséget okoz, mert bizonyos időskori betegségek megakadályozzák a finom mozgásokat. Ezek hiányában, különösen az özvegy hölgyek, akik egyedül maradtak, mentálisan hamarabb leépülnének. Éppen ezért én mindenkit bátorítanék rá, hogy képezze magát ilyen téren.

Napi szinten használom a számítógépet és az okostelefont – Laboda Gizella

Kitágult a világ

Hetven fölött egyre kevesebben használják a digitális eszközöket, mert a technikai robbanás nem az ő fiatalkorukban ment végbe.

– Napi szinten használom a számítógépet és az okostelefont. Ez nemcsak a kapcsolattartásban segít, hanem a világban történő eseményekről, hírekről is az interneten tájékozódom. Mindig ezzel indul a nap – számolt be Laboda Gizella volt banki alkalmazott. – Ezt követően pedig rendszerint megkeresek valakit e-mailen. A Facebookon inkább csak nézegetek, én nem nagyon osztok meg képeket. A saját ismeretségi körömben azt tapasztalom, hogy 75 éves korig sokan rendszeres kompjúterhasználók, idősebb életkorban azonban ez nem igazán jellemző. Persze ez alól is vannak kivételek, az egyik 90 éves ismerősöm még nálam is profibb ilyen téren. Bár az okostelefonomon sok funkciót nem tudok kihasználni, de például bankolni azon keresztül szoktam. Ha valamilyen technikai problémám akad, akkor a fiatalabb rokonaimhoz bármikor fordulhatok.

Alig kell kimozdulni

A praktikus mindennapi dolgokban is segítenek azok az eszközök, amelyekkel lehet internetezni.

– Több digitális eszköz is a rendelkezésemre áll, amit használok: asztali számítógép, laptop és okostelefon. A tájékozódás mellett filmet is az interneten keresztül szoktam nézni, és a bank­ügyeimet szintén így intézem – árulta el Princzné Éva, aki aktív éveiben HR-esként és bérszámfejtésben dolgozott. – Most, hogy járvány van, kevesebbet mozdulok ki, előbb mindennek utánanézek, vagy megrendelem a dolgokat. A testvéremmel és a keresztgyerekeimmel pedig Messengeren és videócseten keresztül tartom a kapcsolatot. Az ismeretségi körömben vannak, akik inkább csak telefonálnak vagy esetleg a közösségi médiában képeket nézegetnek. Szerintem mindenkinek a hasznára válik, ha ilyen irányban képzi magát. Bár olyan véleményeket is hallok, hogy vannak, akik félnek a digitális újdonságoktól, alaptalanul – adott hangot a véleményének Princzné Éva.

(A borítóképen: Lukács-Pele Mária az okostelefonjával. Már aktív korában, pedagógusként is használta a számítógépet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában