változókor

2020.12.05. 08:30

Nem mítosz a férfiklimax

Még ma sem köztudott, hogy a klimax a férfiakat is érintheti, pedig a szervezet változásai rájuk is hatnak.

Nagy-Hankó Krisztina

A változókor és az azzal járó számos panasz nem csak a nőkre jellemző. A 45 év feletti magyar férfiak legalább egyharmadát érintő férfiklimax, vagy más néven andropauza sokban hasonlít a női klimaxhoz, sőt talán még kellemetlenebb is.

Az életmód is befolyásolja

„Az életkor előrehaladtával a férfiaknál és a nőknél egyaránt csökken a szervezetben lévő nemi hormonok mennyisége, ami a természetes öregedési folyamat része. Van, akinél ez lassan, fokozatosan, minden észlelhető külsődleges jel nélkül zajlik le, de a többség esetében kellemetlen fizikai és lelki változásokkal is együtt járhat. Például a 40 évesnél idősebb férfiak mintegy fele küzd funkcionális szexuális zavarokkal, amihez a férfiklimax is hozzájárulhat. Számos tényezőtől függ, hogy hány éves korban kezdődik el a nemihormonszint-csökkenés: többnyire 45 éves kor felett jelentkezik, ám egyre gyakrabban érint fiatalabbakat is. A klimax idejét az örökletes genetikai, alkati tényezőkön túl a körülmények és az életmód is jelentősen befolyásolja. Az egészségtelen életmód nemcsak elhízáshoz vezet, de gyorsítja a hormonális öregedést is” – mondta dr. Thoman András urológus.

A klimax a nőknél és a férfiaknál egyaránt sajátosan öngerjesztő problémákat idéz elő: ha valaki a változásokat észlelve kétségbeesik, akkor a hormonhiányos állapot miatt egyébként is borongós hangulata tovább romlik. A rosszkedvű, morózus viselkedésre a család, a környezet is hasonlóan reagál, ami még inkább rontja a helyzetet. Aki pedig a szexuális teljesítőképessége első hanyatlását észlelve pánikba esik, az fokozza a gondokat. Ilyen esetekben rengeteget segíthet a helyzet tisztázása, a természetes élettani folyamat felismerése, az érintett pozitív hozzáállása és a környezet elfogadó támogatása. Sok férfi frusztráló kudarcként éli meg ezt az időszakot, vagy betegségtől tart, pedig ez egy természetes testi folyamat. A szexuális élet terén különösen fontos, hogy a férfi ne próbálja titkolni a partnere előtt, ha a változókorhoz érkezett. A nők ugyanis általában elfogadóak és segítőkészek a felmerülő problémákat illetően, ha tudják, miről van szó – emelte ki a szakorvos.

Enyhíthető tünetek

A férfiak klimaxa nehezebben felismerhető, mint a nőké, mert tünetei kevésbé egyértelműek, és egyénenként eltérő módon jelentkeznek. Ezért gyakran a kimerültség, a túlterheltség és a túl sok stressz számlájára írják a jelentkező panaszokat. Ezek önmagukban is okozhatnak a klimaxhoz hasonló fizikai és lelki változásokat, és fokozhatják a tüneteket akkor is, ha az eredeti ok valójában a klimax. Ha azonban 40 éves kor felett tartósan több, az andropauzára jellemző tünet tapasztalható, nagy valószínűséggel a férfiklimax áll a háttérben.

Segít az életmódváltás

Bármennyire természetes folyamat is, amikor a panaszok az életminőséget befolyásolják, érdemes orvoshoz fordulni. „Életmódváltással, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék bevitelével, továbbá rendszeres testmozgással, az elhízás elkerülésével, illetve a dohányzás, a koffein- és az alkoholfogyasztás elkerülésével vagy minimalizálásával nagyban enyhíthetjük a nemkívánatos változókori tüneteket” – hangsúlyozta a szakember.

(A borítóképen: A rendszeres testmozgás sokat segít)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában