előadások

2020.12.03. 16:00

Négy eluralgó félelemre reagált a Főnix Közéleti Akadémia előadás-sorozata

Az őszi kurzus a napokban zárult. A szervezők bíznak a februári folytatásban, a személyes találkozásban.

Kiss Daniel

20200910 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A Főnix akadémia ,,Lét kérdések" nyitóelőadása a Miskolci Akadémiai Bizottság ( MAB) székházban. Dr. Szabó-Tóth Kinga előadása: ,,A szerelem értéke a 21. században".

Fotó: Kozma István

A Főnix Közéleti Akadémia előadásainak hetedik féléve fejeződött be a napokban. A szervező a Miskolci Egyetem Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete (ATTI), társszervező a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomelméleti Szakbizottsága.

A Főnix Közéleti Akadémia minden – az egyetemhez igazodva őszi, illetve tavaszi – félévben ajánl egy-egy tíz alkalomból álló előadás-sorozatot, melyre eredetileg egy egyetemi pályázat keretében került sor – meséli Szabó-Tóth Kinga intézetvezető, egyetemi docens.

Akkor az volt a cél, hogy az egyetemi hallgatók kifejezetten közéleti szerepvállalásra készüljenek fel általa, tehát olyan előadásokat hallgassanak, amelyek segítenek a közéletben jártasabb értelmiségivé válni. Ne csak az adott szakterületet ismerjék, hanem nagyobb kitekintésük legyen a világ dolgaira.

Azóta a fókusz kicsit megváltozott: nyitottá tették külsős érdeklődők számára.

Nyílt előadások

A közösség számára tehát ez nyitott előadás-sorozat, amelynek a Miskolci Akadémiai Bizottság belvárosi székháza ad otthont.

Szeptemberben is innen indult a tíz alkalomból álló etap, melynek most is volt speciális fókusza: a létkérdések.

– Értékeket jártunk körbe – magyarázza Szabó-Tóth Kinga. – Úgy gondoljuk ugyanis, hogy fontos ezek terén egyetértést találnunk. A járványhelyzet miatt a miskolci Erzsébet tér helyett azonban ezek az események is online térbe kerültek át, viszont akik az előadásainkat személyesen látogatták, velünk tartottak az internetes platformon.

A Főnix Közéleti Akadémia létkérdésekről szóló hetedik sorozatát Mihályi Helga mesteroktató az adventi időszak közeledtével hangsúlyos szeretetről szóló előadásával zárta.

Nagyjából negyvenen jártak ebben a félévben a Főnix Közéleti Akadémia előadásaira, akik közül körülbelül harmincan egyetemi hallgatók, tízen pedig külsős érdeklődők voltak.

Átgondolhatók az értékek

– Ebben az előadás-sorozatban elsősorban azért a létkérdésekről volt szó, mert úgy gondoljuk, ez a mostani helyzet legalább négy félelem által érinti az embereket – magyarázza az intézetigazgató. – Egyrészt az ember fél attól, hogy a szabadságától megfosztják. A másik ilyen az elszigeteltségtől való félelem, hogy az ember egyedül marad, magányosan lesz kénytelen élni. A harmadik a haláltól való félelmünk, mindannyian meghalunk, tehát az élet véges. Most ez a fajta félelem egy kicsit közelebbről érint meg a koronavírus miatt. A negyedik ilyen félelem pedig az, hogy jelentés nélkül zajlik az életünk, hogy esetleg semmi maradandót nem fogunk hagyni magunk után, elmúlunk szépen csendben. Úgy gondoljuk, hogy ez a négy félelem most fokozottan jelen van, ezekre szeretnénk reagálni, hogy az ember találkozzon azzal az üzenettel: nem vagy annyira kiszolgáltatott, nem vagy egyedül, az online térben is tudunk találkozni, tartjuk egymásban a lelket. Ez a helyzet alkalmas arra, hogy az értékeket, amelyekben hiszünk átgondoljuk, és még inkább leverjük azokat a cölöpöket, amelyek mellett viszont tartósan érdemes elköteleződni. Ebben segített most ez a tíz alkalom. Azt gondolom, hogy most mindegyik félelem jelen van, tehát emiatt is fontos egy kis lelki, szellemi táplálékot adni azoknak, akik hallgatnak minket, mert inkább a pozitívumokra koncentrálunk ezekben a nehéz időkben – összegzi Szabó-Tóth Kinga.

Bár nagyszerű hangulatú és szimbolikus hely az akadémia épülete, nem okozott nehézséget az online térbe való átköltözés – idézi fel Szabó-Tóth Kinga: tavasszal is hasonló volt

a helyzet, akkor is rendesen, személyes találkozásokkal indult az előadás-sorozat az átállás előtt. Ezúttal tehát gördülékenyebben ment a váltás.

A következő sorozat

A nyolcadik felvonás Szabó-Tóth Kinga szerint már személyesen kezdődhet.

– Úgy, mint az éttermek, mi is reménykedünk benne, hogy ki fogunk tudni nyitni. Olyan ez egy kicsit, mint egy színházi előadás – állítja. – Az ottlét adja a hitelességet, akkor adja át az előadó is a személyiségét jobban. Februárban kezdődik a következő sorozat, a vizsgaidőszak végével, remélhetőleg személyesen megtartott előadásokkal.

Az eddig elhangzott összes előadás felvétele – az online és személyesen megtartottak is – az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének YouTube-csatornáján elérhető, más, saját projektjeik mellett ingyenesen megtekinthető.

(A borítóképen: Szabó-Tóth Kinga: februárban kezdődik a következő sorozat, remélhetőleg személyesen megtartott előadásokkal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában