Péntek 13

2020.11.13. 13:54

A babonák napja

Bár a péntek 13 hallatán sokan csak legyintünk, mondván nem vagyunk babonásak, rejtélyessége mégis csak rátelepszik hangulatunkra.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Honnan ered és miért tituláljuk neki az aznap történt szerencsétlen dolgokat? Most kiderítjük!

A szám és a nap

A tizenhármas számtól való félelem – az úgy nevezett triszkaidekafóbia – az ókorba nyúlik vissza. Az Amerikai Egyesült Államok életében olyan szinten tartja magát ez a szokás, hogy nincs 13. emeletük a felhőkarcolóknak és a kórházi szobák esetében sincs 13-as. Roosevelt sosem volt hajlandó olyan asztalnál étkezni, aminél tizenhárman ültek, minden esetben plusz egy fővel kellett megoldani a problémát. Az utolsó vacsorán is tizenhárman vettek részt, Jézus, valamint a 12 apostol. Ezért is mondják azt, hogy tizenhárom emberrel egy asztalnál ülni és étkezni, veszedelmet jelent. A 20. században a mai napig azt gondolják, hogy az Apolló 13 űrrakéta 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a harminckilences indítóállványról hiúsult meg, amihez szintén köze lehet a szerencsétlen számnak, hiszen háromszor 13 adja a 39-et. Egy legenda szerint a francia király 1307. október 13-án végeztetett ki 100 templomos lovagot.

Ami a pénteket illeti, a Bibliában a pénteket a legszerencsétlenebb napok között tartják számon. Ugyanis ekkor feszítették keresztre Jézust, ha minden igaz, pénteki napon történt a paradicsomi bűnbeesés is. A néphit szerint tehát a péntek a gonosz napja, így nem alkalmas házasságra, új házba való költözésre, új állás vállalására, nagy útra indulásra sem. Tovább fokozza a helyzetet az, hogy a 19. századig a hóhérok ezen a napon hajtották végre a kivégzéseket is.

Nincs rájuk hatással

Dórára sosem volt hatással a misztikus nap, így nincs vele különösebb problémája. – Nem vagyok babonás, talán ezért is ignorálom a napot és jelentőségét. Három dologra szoktam általában figyelni, de ezek az év minden napján jellemzőek rám. Az egyik, hogy lekopogom a bosszúságot, a másik, hogy reggel ébredéskor igyekszem a jobb lábamat letenni először a padlóra, a harmadik hogy nem ülök az asztal sarkához, mert tudniillik aki igen, az nem megy férjhez. Nem akarom elvenni magamtól a lehetőséget. Viszont a keresztül haladó fekete macska, a létra alatt való átsétálás nem riaszt meg ezen a napon és máskor sem – mesélte meglátásait Dóra.

Tímea szintén nem gyarapítja a babonás emberek táborát. – Nem hiszek a babonákban, eddigi életem során nem is történt velem olyasmi, ami erre okot adhatna. Számomra ez is ugyanolyan, mint a többi nap, sikerülhet jól és rosszul is, természetesen. Bármi lesz is a végeredmény nem a péntek 13 számlájára írom majd fel. A filmipar azért igyekszik kiaknázni a lehetőségeket, viszont én nem néztem meg semmilyen ezzel a nappal kapcsolatos műremeket és nem is tervezem- mondta Tímea.

Van olyan ismerősöm, aki ilyenkor ki sem mozdul a lakásából, van, aki annyira stresszessé válik, hogy hozzá sem lehet szólni. – kezdte Judit. – Sok embernek kell valami, amire foghatja a rossz, balszerencsés történéseket. Mi a férjemmel egy átlagos pénteken is ügyetlenek vagyunk. Gyakran előfordul, hogy leejtünk, összetörünk valamit a háztartásban. Ami viszont tetszik az a humor, mondjuk egy fekete cicás póló viselése, meg az ehhez hasonló, a napra utaló kis fricskák – osztotta meg Judit.

A kérdés már csak az, hogy a hiedelmek szerint mit nem szabad csinálni a mai napon, ha mégis megtörténik valamelyik, mivel védhetjük ki vagy fordíthatjuk vissza a ránk telepedő szerencsétlenséget. Ha péntek 13-án eltörik egy tükör, további 7 év balszerencse vár az elkövetőjére. Kerüljük az esernyő kinyitását zárt térben, ha kiborul a só, szórjunk egy keveset a hátunk mögé, ezzel megtörve az átkot. Kerüljük a fekete macskákat és ne sétáljunk át az utunkban lévő létra alatt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában