Kisállat

2020.10.09. 13:00

Vakvezető születésnapra

Duplán is megajándékozta gazdáját és kiképzőjét Mokka, a fekete vakvezető kutya.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A másfél éves vakvezető kutya életre szóló születésnapi ajándék volt gazdája, a sokoldalú Lengyel Zsófia számára augusztus 6-án. Zsófi ismert médiaszemélyiség, korábban sikeres sportkarriert futott be, modellkedik és aktívan harcol a látássérültek esélyegyenlőségéért. Nemrégen vizsgáztak le Mokkával, éppen a kutya kiképzőjének, Nyíriné Kovács Máriának, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány munkatársának a születésnapján, szeptember 18-án.

„Minden vakvezető kutyát igénylő látássérültnek el kell végeznie a kutyusával közösen a közlekedésbiztonsági vizsgát – mondta Lengyel Zsófia. – Először az eb levizsgázik az oktatóval, később egy bizottság előtt a páros is. Általában a lakóhely három útvonalából kell felkészülni, amiből a vizsgán kihúzunk egyet. Mi Székesfehérváron gyakorlatoztunk, amire mindössze két hónapunk volt, de szerettünk volna elkerülni egy újabb karanténidőszakot, ezért nem akartuk sokáig halogatni a vizsgát.”

Sokat utazgatnak

„Kutyával sokkal könnyebb közlekedni, mint fehér bottal, ez utóbbit teljesen elhagytam. Amitől egy kicsit izgulok még, az a járműveken történő utazás. Amikor Mokkára rákerül a hám, onnantól ő munkakutya státuszba kerül, és olyankor nem barátkozunk senkivel. Hogyha viszont marad rá időnk, akkor leültetem, és megengedem, hogy megsimogassák. Egyébként a kutyám, mivel még fiatal, nagyon virgonc, és mindenkitől örömmel fogadja a kedveskedést. Csak utazó nagykövetnek hívom, hiszen Budapesten születtem, jelenleg Székesfehérváron lakom egyedül albérletben, és Nógrád megyében van nyaralónk – mesélte beszélgetőtársunk.

Mokka és Zsófi találkozása első látásra szerelem volt, jól passzol a személyiségük egymáshoz.

– Szeretem a kutyusban, hogy gyorsan alkalmazkodik minden helyzethez. A mindennapokban lelkileg is sokat jelent, hogy van mellettem egy társ. Éppen nehéz időszakon vagyok túl, mert véget ért a jegyességem, és jelnek tekintem, hogy a születésnapomra kaptam meg a kutyámat. Mokka amellett, hogy bírja a pörgést, békés, nyugodt erő. Harmonikus egyéniségével könnyen kiegyensúlyozza az életem hullámait. Az pedig sosem volt kérdés, hogy a baráthegyiektől szeretnék vakvezetőt. Nyíri Kovács Mária országos hírű kiképző, bíztam benne, hogy hozzá kerülök – osztotta meg a gazdi.

A látássérült aktív életet él, sokat utazik és minél több fórumon igyekszik szólni az emberekhez.

– Négy évig válogatott paratriatlon, két évig parakerékpár-sportoló voltam, de ez már csak hobbi. Jelenleg az esélyegyenlőségi referens munkámé a főszerep, amit a székesfehérvári önkormányzatnál végzek. Emellett a média csatornáin, online platformokon és rádióban is igyekszem minél több emberhez eljutni, és Mindenki képes – csak mindenki másképp címmel YouTube-csatornát indítottam. Célom, hogy megmutassam, a hátrányokat is előnnyé lehet kovácsolni, és a nehezebb napokból is ki lehet jönni jól. Azt tapasztalom egyébként, hogy a kommunikáció fontos, egyre elfogadóbbak az emberek a látássérültekkel szemben – emelte ki Lengyel Zsófia.

(A borítóképen: Mokka és Zsófi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában