Kertművelés

2020.10.06. 08:30

Elkezdődött a levélhullás

Ha egészséges, akkor komposztáljuk, ha nem biztos, akkor inkább szabaduljunk meg tőle!

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

„Hull az elsárgult levél, sír a fáradt őszi szél...” – juthat eszünkbe Máté Péter klasszikus slágerének két sora, ha a kertünkre, udvarunkra nézünk. Ugyan még jó az idő, de már sárgulnak a levelek, és az első néhány le is hullott. Ez azt jelenti, hogy valóban megérkezett az ősz, na és persze azt is, hogy lehet előkészíteni a vesszőseprűt és a gereblyét. Egyben ismét felmerül a kérdés, hogy mi legyen a lehullott, elszáradt levelekkel, hiszen örök vitatéma, hogy égessük, komposztáljuk, hagyjuk meg mulcsnak, vagy dobjuk ki.

Környezetkárosító

A kérdés megválaszolása ma már valamivel egyszerűbb, mint pár évvel ezelőtt.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Az égetést korábban sem ajánlottuk, hiszen környezetkárosító, de ezt ma már a törvény is szabályozza. A parlament döntése értelmében január 1-től az egész országban tilos lesz az avarégetés, de nagyon sok település hozott már az elmúlt hetekben is tiltó rendelkezést.

Annak eldöntésében, hogy mit csináljunk a levelekkel, fontos kérdés, hogy egészséges-e a fa, amelyről a levél lehull. Ha ugyanis bármilyen kórokozóval fertőzött, akkor az nemcsak a talajon, de még a komposztban is képes áttelelni. Kiskerti komposztban ugyanis soha nem lesz hatvan fok, ami a megfelelő lebontáshoz kell, ezek általában csak a negyven fokot érik el maximum. Ennek megfelelően steril sem lesz a komposztunk, ami azt jelenti, hogy a kórokozók életben maradhatnak és a növények nem veszítik el a csírázóképességüket sem, így tovább szaporodhatnak a gyomnövények.

Zsákoljuk, tároljuk!

Ha tehát nem vagyunk száz százalékig biztosak abban, hogy egészséges a fa, akkor inkább szabaduljunk meg a levelektől is. Jelenleg még működik a zöldhulladék-elszállítás, így a legjobb megoldás, ha ide kerül. A járat leállása után keletkező avart pedig inkább zsákoljuk és tároljuk, vagy tegyük a kommunális hulladékhoz, ha erre nincs lehetőségünk, mint hogy a környezetre sokkal károsabb égetéshez nyúljunk megoldásként. Ha biztosak vagyunk abban, hogy egészséges a fa, akkor nyugodtan használhatjuk a keletkező avart mulcsoláshoz, vagyis a fagyra érzékenyebb növényeink tövének téli takarásához, vagy bekerülhet a komposztba.

Dió is, platán is

A különböző teóriákkal ellentétben minden fa levele komposztálható, így a dió, platán, tölgy is. Ezek lebomlásához azonban több időre van szükség, így könnyen előfordulhat, hogy a tavaszi rostálás alkalmával még nem lebomlott darabokat találunk a komposztban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában