kiskert

2020.10.24. 17:30

Az őszi munkálatok a kiskertben

A városban van esély a rózsák telepítésére is, de vidéken mindenki inkább tavaszra hagyja.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Ősszel – a tavaszhoz hasonlóan – nagyon sok munka van a kiskertben többek között virághagymák ültetése, komposztkészítés, az évelők szétültetése, és új ágyások ásása és szántás, hogy előkészítsük a földet az új évszakra. A növények átültetését el kell végeznünk október előtt, főként azért, mert megbízható hótakaró nélkül a növények gyökerei az októberi kedvező időjárási viszonyok között tudnak jól megtelepedni – hívja fel a figyelmet az edenkert.hu.

Megfelelő vízellátás

A frissen ültetett és fejlődésnek induló növények esetén a legfontosabb általános szabály azok vízellátásának biztosítása. Szinte bármikor bármit vethetünk, ha hajlandóak vagyunk mindig nedvesen tartani a talajt. Az augusztus vége és a szeptember az az időszak, amikor elültethetjük a fehér liliomot, szétültethetjük az íriszeket, átültethetjük a pünkösdi rózsákat. A zöldségek betakarítása is munkát ad ilyenkor, ha későn érő fajtákat termesztünk. Az időjárás biztos halált jelent minden olyan gyomnak, amit sikerült megzavarni vagy elgyengíteni. A szeptember vége és az október alkalmas az évelő-ágyások átdolgozására, a virágok hagymáinak elültetésére, a bokrok és a fák telepítésére. A városban van esély a rózsák telepítésére is, de vidéken mindenki inkább tavaszra hagyja.

Komposztáljunk!

A fáktól és kertekből kikerülő nagy mennyiségű növényi anyag jó kiegészítője a komposzt halomnak. Elég, ha ásunk egy árkot a kertben, megtöltjük a növényi anyaggal, hozzáadunk némi trágyát, majd befedjük földdel. Szinte hihetetlen, mennyire feljavítja a talajt egy idő után. Ha a leveleket felaprítjuk, azzal gyorsítjuk a lebomlást, a trágya pedig segíti a hasznos baktériumok munkáját. Szerves anyag, a szó valódi értelmében. Ha virágágyásainkon javítani szeretnénk, ez az ideális időszak ehhez a munkához, ahogyan a többi kertépítési munkához is. A talaj jól megmunkálható, az időjárás kellemes és tiszta, sokkal jobb ilyenkor elvégezni ezeket a munkákat, mint a sáros tavaszi körülmények között.

Kivételek

Az őszi ültetés szabálya alól van néhány kivétel. Néhány fafajtát, például a magnóliát, tavasszal kell elültetni. A szabadgyökerű rózsákat szintén kora tavasszal kell telepíteni. Bármit is ültettünk talajtakaróval, vagy más védelemmel kell ellátnunk a növényeket a szárító szél és a fagyhullámok ellen. A levelek gereblyézése egy tipikus feladat, amely komposztált avart eredményez. A komposztkészítés egyszerű és sokmindenre megoldást jelent. Minden kertben van hulladék: levágott fű, hulló levelek. És minden kertnek jót tesz a humusz. A komposzthalom mindkettőre megoldás. Akár saját készítésű komposztot használunk, akár megvásároljuk, néhány hasznos tényt meg kell jegyeznünk: használjunk egészséges növényi anyagokat, réteges talajt, puhább és nagyobb növényeket és trágyát. Ha rendszeresen forgatjuk és nedvesen tartjuk a komposztot, felgyorsítjuk a bomlási folyamatot, de nem szükséges gazdag komposztot tenni talajtakaró növényekre – tanácsolja a portál.

Régi vágy teljesülhet

Régen vágyakoztunk rá, hogy a kertet kellemes levendulaillat lengje be. Az már csak bónusz, hogy a lepkéket is vonzza és „leszüretelve” megszárítva illatosítja a szekrényt. (A levendulaszörpöt még nem próbáltuk) Tavasztól őszig, a fagyok beálltáig ültethető és nem igényel sok locsolást, a homokos, kavicsos, sovány talajt kedveli. A virágzás kezdetekor kell a levelek nélküli szárakat levágni és fejjel lefelé kis csokorba kötve szárítani. Ha kiszáradt, összemorzsolva vászon tasakokba csomagolható. Tavasszal érdemes erőteljesen visszametszeni a fásodásnak indult szárakat. A levendula felhasználása sokrétű: teaként fogyasztva vagy fürdővízben illóolajként használva ellazítja az izmokat és segít relaxálni. Nyugtató és görcsoldó hatásának köszönhetően nagyon jól szerepel a pszichés panaszok kezelésében, azaz a fáradtság, stressz, alvászavar leküzdésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában