érzelmi hullámvasút

2020.10.20. 17:30

A baby blues nem zene

Gyakori jelenség, hogy egy fiatal anyuka nem az „elvárt” boldogságot éli meg a gyermekszülés után.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Bármennyire is várta és imádja valaki a kisbabáját, az alváshiány, az újfajta feladatok, valamint a felelősség­érzet és a folyamatos időhiány miatt nem meglepő, hogy sok újdonsült anyuka úgy érzi magát a szülés után, mintha egy érzelmi hullámvasúton ülne. Az enyhe depresszió és a hangulatváltozások, mint a szomorúság, a szorongás vagy az ingerültség a frissen szült kismamák 80 százalékát érinti, ezért a szindróma önálló nevet is kapott: baby blues, vagyis szülés utáni szomorúság.

Megváltozott minden

A nők többsége a szülés után azonnal tapasztalja a baby blues néhány tünetét. Ennek oka, hogy ilyenkor a test rendkívüli hormonális ingadozásokon megy keresztül, hogy segítse az anya szervezetét a csecsemő gondozásában, visszahúzza a méhet a normális méretre. Ráadásul a legtöbbször mindez stresszel, elszigeteltséggel, alváshiánnyal és fáradtsággal kombinálva jelentkezik. Nem szabad csodálkozni, ha az ifjú anyuka érzelmileg labilisabbnak érzi magát.

– Az első gyermeknél talán kicsit gyakrabban jelentkezik a baby blues, hiszen teljesen átrendeződik a családi struktúra és a kapcsolati dinamika, ráadásul az újdonsült kismamában ilyenkor tudatosul, hogy felelős valakiért – mondta Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus. – Ráadásul a terhesség alatt szinte mindenkiben kialakul egy elképzelés a babáról és a szülés utáni életről, ami általában nem egyezik a valósággal, ezért nehezebb megélni a realitást.

Ne keverjük a depresszióval!

Ez a lelkiállapot a szülést követő pár napon belül megkezdődik, egy hét után ér a csúcsra, és a szülés utáni második hét végére csökken. A baby blues megjelenése tehát normálisnak mondható, de nem összekeverendő a szülés utáni depresszióval. Amennyiben a tünetek néhány hét múlva nem múlnak el, esetleg még súlyosbodnak is, akkor ajánlott szakorvoshoz fordulni, mert előfordulhat, hogy az anyuka szülés utáni depresszióban szenved.

Gyakori a hangulatingadozás, az ingerlékenység és az is, hogy a kismama a legjelentéktelenebb dolgok miatt is elsírja magát. Sokszor hiányzik a régi élete, és némiképp kötöttségként éli meg a babáról való gondoskodást. Máskor túlságosan is aggódik, szorong a baba egészsége és biztonsága miatt. Nem ritka, hogy nyugtalan, és álmatlanságot tapasztal, annak ellenére, hogy kimerült. Előfordul, hogy a legkönnyebb döntések meghozatala is gondot okoz.

Nehéz időszak

Amennyiben valaki a szülés után néhány héttel vagy hónappal kezd el hasonló tüneteket tapasztalni, akkor szinte biztos, hogy szülés utáni depresszióról van szó, ez bármikor jelentkezhet a szülést követő első év során.

Mivel a szülés utáni időszak nehéz, fontos, hogy olyan dolgokat fedezzen fel, amelyektől jobban érzi magát ebben az időszakban, ez segíthet gyorsabban visszatérni a normálishoz élethez.

– Az anyuka keresse rutinosabb szülők társaságát, akikkel megbeszélheti a problémáit és fogadja el a család, valamint a barátok segítségét, hogy minél hamarabb átlendülhessen ezen az időszakon – tanácsolja a szakember.

Minden rosszabbnak tűnik, amikor valaki kimerült. Bár nem könnyű elérni, de aludjon, amennyit csak tud. Most nem az a lényeg, hogy tökéletes háziasszony legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában